header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: " Εγγυητικές επιστολές τραπεζών για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών"

ΠΡΟΣ: «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»
«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ»

Κύριοι Υπουργοί,
Στο Νομό Ημαθίας πολλοί αγρότες στη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου, μετακαλούν αλλοδαπούς εργάτες για εποχιακή απασχόληση. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 3386/05, ορίζεται ότι κάθε εργοδότης που επιθυμεί να μετακαλέσει υπηκόους τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση, οφείλει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αντιστοιχεί σε ποσό ίσο τουλάχιστον με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, η οποία επιστρέφεται στον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας διαμονής και την αναχώρηση του υπηκόου τρίτης χώρας από την Ελλάδα.
Προς εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, μέχρι πέρυσι ο κάθε αγρότης κατέθετε μια εγγυητική επιστολή για όλους συνολικά τους αλλοδαπούς εργάτες, των οποίων την μετάκληση ζητούσε. Για την φετινή, όμως χρονιά το καθεστώς αλλάζει. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αριθ. 34/24-07-2008 που εκδόθηκε βάσει της Κ.Υ.Α. 12311/08/03.06.2008 απαιτείται «εγγυητική επιστολή τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, η οποία αντιστοιχεί στις αποδοχές ενός μηνός του ανειδίκευτου εργάτη».
Με δεδομένη την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και του διαρκώς αυξανόμενου αγροτικού κόστους παραγωγής, η τροποποίηση αυτή, όπως είναι προφανές, τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, καθώς το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των εργατών που χρειάζεται να μετακαλέσουν. Αλλά και η διαδικασία γίνεται περισσότερο γραφειοκρατική και χρονοβόρα, ενώ οι αγρότες εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου έχουν άμεσα ανάγκη από εργατικά χέρια.
Σημειωτέον, ότι με τη νέα διαδικασία πολλαπλασιάζεται και η προμήθεια των τραπεζών, η οποία ήδη για φέτος είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι για κάθε εγγυητική επιστολή.


Ερωτώνται οι Υπουργοί:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να παρέμβετε, ώστε να μπορεί να γίνει η μετάκληση αλλοδαπών εργατών με βάση το προηγούμενο καθεστώς και να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι αγρότες με δεδομένη την ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται;

ΒΕΡΟΙΑ, 26-2-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.