header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Υπαγωγή στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε συνταξιούχων που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε σε προαιρετικές περιοχές"

ΠΡΟΣ: «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Σύμφωνα με το αρ. 9 του Ν. 3050/2002 ρυθμίζονται τα θέματα μεταξύ ΟΑΕΕ-ΟΓΑ σχετικά με την ασφάλιση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων σε προαιρετικές περιοχές (κάτω των 2.000 κατοίκων). Η υποχρεωτική υπαγωγή των ανωτέρω προσώπων στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη, εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται στην παραπάνω διάταξη.
Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΑΕΕ για την εφαρμογή του αρ. 9 του Ν. 3050/2002, όσα πρόσωπα δεν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ενώ όσοι κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου δεν είχαν συμπληρώσει την τριετία από την άσκηση της δραστηριότητάς τους, τους χορηγούνταν από τον ΟΑΕΕ απαλλακτική βεβαίωση.
Οι συνταξιούχοι, όμως, των ασφαλιστικών οργανισμών (π.χ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΤΕ, ΟΓΑ κλπ.), που ασκούν στις παραπάνω περιοχές επάγγελμα υπαγόμενο στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα και με τη διάταξη του αρ. 63 του ν. 2676/99, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε., χωρίς να προβλέπεται γι΄ αυτούς καμία προϋπόθεση εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να κριθεί η υποχρεωτική υπαγωγή τους ή μη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
Σε πολλά χωριά κάτω των 2000 κατοίκων υπάρχουν συνταξιούχοι του ΟΓΑ, πολλοί από τους οποίους υποχρεούνται να ασκούν παράλληλα κάποια μικρή εμπορική δραστηριότητα, προκειμένου να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα με δεδομένο ότι η σύνταξη του ΟΓΑ είναι πενιχρή.
Η εφαρμογή επομένως, της παραπάνω διάταξης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία μορφή εισπρακτικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις που διατηρούν κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι επιτελούν, σημειωτέον, και ένα κοινωνικό έργο στις μικρές κοινωνίες (με την λειτουργία π.χ. καφενείων, μικρών παντοπωλείων), αδιαφορώντας για το μέλλον τους και τη βιωσιμότητά τους. Παρόλο που οι μικρές αυτές επιχειρήσεις απειλούνται με κλείσιμο, λόγω έλλειψης ρευστότητας, η Πολιτεία, αντί να προβεί σε λήψη μέτρων θωράκισης και ενίσχυσής τους, ιδίως αυτών που έχουν έδρα σε Νομούς της Περιφέρειας, προσπαθεί, μέσω των εισφορών των συνταξιούχων, να καλύψει μέρος από τις "μαύρες τρύπες" των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις αυτές οδηγούνται σε αφανισμό.

Ερωτάται, λοιπόν ο κ. Υπουργός:

Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ το ίδιο ασφαλιστικό καθεστώς που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες περιοχών κάτω των 2000 κατοίκων, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ;

ΒΕΡΟΙΑ, 10-02-2009

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.