header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Υποχρεωτική εγγραφή των υποψηφίων νέων αγροτών στο Ο.Σ.Δ.Ε."

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Με την Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που υπογράφηκε πρόσφατα (1422/27-1-2009) προς εφαρμογή της ΚΥΑ 704/2008, προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή των υποψήφιων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.). Δηλαδή, Δικαίωμα υποβολής της αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ο.Σ.Δ.Ε., που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.
Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει είναι ότι η διαδικασία εγγραφής στο Ο.Σ.Δ.Ε. "ανοίγει" την άνοιξη, ενώ η υποβολή των φακέλων για τους Νέους Αγρότες στις 16 Φεβρουαρίου (!!). Υπάρχουν, δηλαδή, πάρα πολλές περιπτώσεις υποψήφιων νέων αγροτών, οι οποίοι ενώ αποδεδειγμένα έχουν εγκατασταθεί και ασκούν γεωργική δραστηριότητα με βάση την προκήρυξη του Μέτρου για το έτος 2009 και συμπληρώνουν το δεκατετράμηνο πριν την Άνοιξη, δε μπορούν να υποβάλουν το φάκελο υποψηφιότητας γιατί δεν μπορούν να καταχωρηθούν στο σύστημα δηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε. στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άρα καθίσταται αδύνατο γι΄ αυτούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης παρόλο που πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Υπάρχουν, όμως, κάποιοι «ενημερωμένοι» υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί για την προϋπόθεση αυτή και είχαν φροντίσει να κάνουν την απαραίτητη δήλωση στο Ο.Σ.Δ.Ε. το 2008, οπότε αυτοί δεν κινδυνεύουν να αποκλειστούν. Αυτό όμως δημιουργεί καθεστώς αδικίας ανάμεσα σε υποψήφιους για την ίδια προκήρυξη και η Πολιτεία οφείλει να επέμβει.
Έτσι, το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, εφόσον γίνει δεκτό να περιελάβουν οι υποψήφιοι στο φάκελο που θα υποβάλουν μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να δηλώνουν τις καλλιέργειές τους, οπότε όταν αρχίσουν να γίνονται οι δηλώσεις στο Ο.Σ.Δ.Ε. τον Απρίλιο, να ληφθεί υπόψη η παραπάνω δήλωση.

Ερωτάται ο Υπουργός:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να μπορούν να υποβάλουν το φάκελο τους όλοι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες, είτε έχουν κάνει δήλωση στο Ο.Σ.Δ.Ε. είτε όχι, με δεδομένο ότι και οι πιστώσεις ανά Περιφέρεια είναι περιορισμένες;


ΒΕΡΟΙΑ, 16-2-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.