header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Καταβολή αποζημίωσης στους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδάκινου"

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε την κατ’εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Σε σχέση με το αρχικό ποσό που είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς ροδάκινου ως αποζημίωση, το ποσό που τελικά θα δοθεί είναι σαφώς μικρότερο και οι αναμενόμενες αντίστοιχες αποζημιώσεις δεν φαίνεται να καλύπτουν το πραγματικό ποσοστό της ζημίας που υπέστησαν οι παραγωγοί.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη διαδικασία για την καταβολή της αποζημίωσης, ο κάθε ροδακινοπαραγωγός θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο της κατοικίας του, στην οποία πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός των στρεμμάτων που καλλιεργεί, καθώς και οι ποσότητες που παρέδωσε πέρυσι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και άλλους φορείς συγκέντρωσης συμπύρηνων ροδακίνων, συνυποβάλλοντας επικυρωμένο εκκαθαριστικό παράδοσης ανά φορέα.
Η παραπάνω διαδικασία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατική, χρονοβόρα και επαχθής για τους παραγωγούς, καθώς θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της καταβολής των αποζημιώσεών τους. Η οικονομική ζημία, όμως, που έχουν υποστεί είναι μεγάλη και η άμεση καταβολή των χρημάτων θα ήταν μια ανακούφιση γι΄ αυτούς, καθώς ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος και υπάρχει ανάγκη κάλυψης των βασικών αναγκών της.
Σημειωτέον ότι, από τις συνεταιριστικές οργανώσεις είχε προταθεί, αλλά τελικά δεν έγινε δεκτή, απλούστερη διαδικασία, κατά την οποία θα μπορούσαν να κατατεθούν τα απαραίτητα στοιχεία στον ΕΛΓΑ, σε μία μόνο δήλωση από κάθε συνεταιρισμό, για όλους τους παραγωγούς που παρέδωσαν τις ποσότητες των ροδακίνων προς μεταποίηση. Η διαδικασία αυτή θα ήταν σαφώς ταχύτερη και θα γινόταν άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς.


Ερωτάται ο Υπουργός:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους ροδακινοπαραγωγούς, με δεδομένο ότι ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος και έχουν ανάγκη την οικονομική ενίσχυση;


ΒΕΡΟΙΑ, 25-2-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.