header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Λειτουργική αδυναμία των Γ.Ο.Ε.Β. εξαιτείας του ορίου του 24μηνου (ΑΡ. 6 ΠΔ 164/2004)"

ΠΡΟΣ : «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ»
«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Κύριοι Υπουργοί,
Πρόθεση του νομοθέτη του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 που αφορά «Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο τομέα» ήταν ασφαλώς η ευνοϊκή, υπέρ των χιλιάδων συμβασιούχων - εργαζομένων του Δημοσίου, ρύθμιση του ζητήματός τους, με την μονιμοποίηση μόνο όσων από αυτούς κάλυπταν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας τους.
Παρόλα αυτά, οι εποχιακά εργαζόμενοι στους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.), πρέπει να εξαιρεθούν από το Προεδρικό Διάταγμα 164/04, βάσει του οποίου απολύεται ικανό και έμπειρο υδρονομικό και ηλεκτροτεχνικό προσωπικό, όταν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας και προσλαμβάνεται νέο, χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων. Σημειωτέον ότι, ο χρόνος των 24 μηνών που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα, υπερβαίνει μόνο οριακά το διάστημα που χρειάζεται, προκειμένου ένας υδρονομέας/ηλεκτρολόγος να καταστεί ικανός να αναλάβει καθήκοντα άνευ επιτήρησης.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θέσεων εποχιακού προσωπικού στους Γ.Ο.Ε.Β., δεν καλύπτει «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» αλλά έκτακτες ή εποχικής φύσης ανάγκες για την αρδευτική περίοδο και τη συντήρηση των έργων. Με δεδομένο, όμως, ότι κάποιοι Γ.Ο.Ε.Β. έχουν στη δικαιοδοσία τους τεράστιες εκτάσεις, όπως ο Γ.Ο.Ε.Β. Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά που έχει στη δικαιοδοσία του πάνω από 2.000.000 στρέμματα και εκτείνεται στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των έργων και τις δυναμικές καλλιέργειες (ρύζι, βαμβάκι. καλαμπόκι κ.α.) πρέπει να διαθέτουν το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, για να λειτουργήσουν τα έργα που τους παραχωρούνται προς χρήση. Και η εμπειρία καθώς και η εξειδίκευση που αποκτούν οι υπάλληλοι που απασχολούνται επί σειρά ετών στα έργα αυτά, αποτελεί απαραίτητο προσόν πρόσληψης.
Συνεπώς, η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει για τη διευθέτηση του ζητήματος και την ομαλή πρόοδο των εργασιών των Γ.Ο.Ε.Β., ώστε να μην απολύονται χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επαναπροσληφθούν καταρτισμένοι και έμπειροι υπάλληλοι μετά τη συμπλήρωση του 24μήνου. Πρέπει να εξεταστεί, ότι η μη ύπαρξη επαρκώς αριθμητικά καταρτισμένου προσωπικού σ΄ αυτούς τους Οργανισμούς, μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημίες σε καλλιέργειες, απειλή ζημιών σε όμορους στα έργα οικισμούς αλλά και κίνδυνο σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ερωτώνται, λοιπόν, οι κύριοι Υπουργοί:

Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου οι εποχικοί υπάλληλοι των Γ.Ο.Ε.Β. να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις του π.δ. 164/2004 λόγω των ιδιαιτεροτήτων και της φύσης της εργασίας τους;


Βέροια, 11-2-2009

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.