header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Επιβολή Ε.Τ.Α.Κ σε Πολιτιστικά Σωματεία μη κεδοσκοπικού χαρακτήρα"

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»


Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το αρ. 5 του ν. 3634/2008 από το έτος 2008 και για κάθε επόμενο έτος, επιβάλλεται ενιαίο τέλος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Στο αρ. 8 του ίδιου νόμου αναφέρονται οι περιπτώσεις που απαλλάσσονται από την επιβολή του ΕΤΑΚ.
Υπάρχουν όμως κάποια Πολιτιστικά Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία ενώ δεν έχουν έσοδα και δεν χρηματοδοτούνται από κανένα Υπουργείο ή κρατικό φορέα, διαθέτουν όμως κάποιο ιδιόκτητο κτίριο για λειτουργία γραφείων ή χώρων εκδηλώσεων, υποβάλλονται κανονικά στις ρυθμίσεις για την επιβολή του ΕΤΑΚ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτά είναι και η «Εύξεινος Λέσχη Βέροιας», που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ελλάδας, με τεράστια συμβολή στον Πολιτισμό και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Για τη μεγάλη του αυτή προσφορά, παραχωρήθηκε μια έκταση από τη Νομαρχία Ημαθίας και ανεγέρθηκε κτίσμα το 2004 στα πλαίσια των Ολυμπιακών έργων το οποίο χρησιμοποιεί το ίδιο το Σωματείο για τις ανάγκες του και την πληθώρα των δραστηριοτήτων που έχει ετησίως, χωρίς να έχει έσοδα από αυτό. Για το κτίριο αυτό καλείται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για το ΕΤ.ΑΚ (15.000 ευρώ για τα έτη 2008 και 2009!), στο οποίο δε μπορεί να ανταποκριθεί με δεδομένο ότι και η κρατική χρηματοδότηση των τεσσάρων τελευταίων ετών ήταν αν όχι μηδαμινή, τουλάχιστον πενιχρή. Η ανωτέρω οικονομική επιβάρυνση είναι κατάφορα άδικη και συγκρούεται ευθέως με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για τη στήριξη των μη κερδοσκοπικών Σωματείων. Η επιβολή του ΕΤΑΚ σε τέτοια Σωματεία δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζονται ως φορείς προσφοράς Πολιτισμού και μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών τέτοιων Συλλόγων.
Επισημαίνεται ότι, ο νόμος 3634/2008 εξαιρεί από την επιβολή του ΕΤΑΚ, τα ακίνητα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση θρησκευτικών σκοπών, εξαιρούνται δηλαδή οι ναοί και ευκτήριοι οίκοι, οι μονές καθώς και τα Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν μόνο θρησκευτικούς σκοπούς.

Ερωτάται ο Υπουργός:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να εξαιρεθούν από την επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων και τα Πολιτιστικά Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

ΒΕΡΟΙΑ, 13-2-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.