header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Καθυστέρηση στην καταβολή της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών"

ΠΡΟΣ : «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»

Ο θεσμός της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών, που ξεκίνησε από το 1983, έχει ως σκοπό την ηλικιακή ανανέωση των ανθρώπων που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, μέσω της μεταβίβασης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε νεότερους γεωργούς, την τεχνολογική τους αναβάθμιση καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων των γεωργικών προϊόντων. Επιπλέον, στοχεύει στη διασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος σε αποχωρούντες από το γεωργικό επάγγελμα και την παραμονή τους στις αγροτικές περιοχές.
Παρατηρήθηκε, όμως, καθυστέρηση στην καταβολή των πρόωρων αγροτικών συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου του 2008 στους δικαιούχους, με την αιτιολογία ότι έχουν καθυστερήσει οι σχετικές πιστώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Σημειωτέον ότι, η σχετική πληρωμή έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου! Με δεδομένο ότι οι πιστώσεις πρέπει να διαβιβάζονται στο φορέα εφαρμογής του προγράμματος (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος) με ένταλμα προπληρωμής που εκδίδεται από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, η καθυστέρηση αυτή ήταν αδικαιολόγητη.
Για την πλειοψηφία των δικαιούχων αγροτών, η μη έγκαιρη καταβολή της σύνταξης έχει δυσμενή οικονομική επίπτωση, αν λάβουμε υπόψη ότι για την ένταξή τους στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, μεταβίβασαν ή νοίκιασαν τις αγροτικές περιουσίες τους και η σύνταξη αυτή αποτελεί πλέον για τους περισσότερους τον μοναδικό πόρο διαβίωσης. Και παρά την αύξηση του κόστους ζωής, το ποσό της σύνταξης δεν έχει αναπροσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς να εξεταστεί από την Πολιτεία αν το ποσό που δίνεται αρκεί για να καλυφθούν έστω οι βασικές βιοτικές ανάγκες των συνταξιούχων.


Ερωτώνται, λοιπόν, οι Υπουργοί:

1. Για ποιους λόγους παρατηρείται αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της πρόωρης αγροτικής σύνταξης;
2. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου να αναπροσαρμοστεί το ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους;




Βέροια, 05-2-2009


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.