header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: «Απολυμένοι Εργαζόμενοι Συναιτεριστικών Εργοστασιών»

ΠΡΟΣ:
1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
4. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ : «ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με την τροπολογία που εντάχθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης και επιδομάτων, των εργαζομένων στις Συνεταιριστικές βιομηχανίες της Ξάνθης ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ που θα τεθούν υπό εκκαθάριση.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αποκατάσταση 130 συνολικά εργαζομένων στα συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής, από τους οποίους όσοι είναι κοντά στη σύνταξη θα απασχοληθούν με ειδική σύμβαση σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού μέχρι να βγουν στη σύνταξη, τη δε δαπάνη της μισθοδοσίας και την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με ειδική σύμβαση με τους ΟΤΑ. Για τους υπόλοιπους, που υπολογίζονται συνολικά στα 90 άτομα, θα γίνουν μετατάξεις σε Υπηρεσίες της περιφέρειας. Ουσιαστικά δηλαδή από συνεταιριστικοί υπάλληλοι, καθεστώς που υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γίνονται αμιγώς δημόσιοι υπάλληλοι.
Η τροπολογία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί μονόπλευρη και χαριστική, αφού αφορά μόνο ένα κομμάτι εργαζομένων, οι οποίοι απολύονται γιατί κλείνουν οι συνεταιρισμοί που τους απασχολούν. Σε όλη την Ελλάδα όμως, υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις κλείνουν ή πρόκειται να κλείσουν και οι υπάλληλοι θα βρεθούν χωρίς εργασία. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει, ώστε να τύχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αυτής της μεταχείρισης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα που ζουν και εργάζονται σε περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ανεργίας, όπως είναι η Νάουσα με ποσοστό που φθάνει το 50%! Και χωρίς τη λήψη μέτρων για την αποκατάστασή τους, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους.
Θεωρούμε ότι η τροπολογία αυτή ρυθμίζει την τύχη μιας μερίδας εργαζομένων, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι βρίσκονται σε παρόμοια θέση και εξαιρούνται των διατάξεων, μένουν μετέωροι σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα, την ανεργία.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να ενταχθούν όλοι οι υπάλληλοι των συνεταιριστικών οργανώσεων που θα τεθούν υπό εκκαθάριση, στις ρυθμίσεις της τροπολογίας που έχει ήδη ψηφιστεί;


ΒΕΡΟΙΑ, 23-12-2008
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.