header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με Θέμα: "Σχέδια βελτίωσης αγροτών"

ΘΕΜΑ: «Σχέδια βελτίωσης αγροτών»

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση την 637/2005 Κ.Υ.Α και την 779/27-1-2006 απόφαση του Υ.Π.Α.Τ. με θέμα «Λεπτομέρειες Εφαρμογής του καθεστώτος ενίσχυσης για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», εγκρίθηκαν με τη τελευταία προκήρυξη στο Ν. Ημαθίας περίπου 230 Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Η πλειονότητα αυτών των σχεδίων αφορά νέους αγρότες, που επένδυσαν τις οικονομίες και το μέλλον τους σε ένα δύσκολο τομέα όπως είναι η γεωργία. Παρά τις υποσχέσεις για πλήρη στήριξή τους από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο επενδυτικό τους σχέδιο, αντιμετώπισαν μια αδυσώπητη γραφειοκρατία και μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων, παρόλο που υπήρξαν συνέπειες στις υποχρεώσεις τους και ολοκλήρωση της επένδυσης σύμφωνα πάντα με τα εγκεκριμένα σχέδια.
Από τα μέσα του 2007 άρχισαν να ελέγχονται τα αιτήματα των αγροτών και μετά από ένα διάστημα ενός μηνός που χρειαζόταν για τον έλεγχο, οι πληρωμές ολοκληρώνονταν μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Από το 2008, όμως, άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα στην εκταμίευση των χρημάτων. Στο Νομό μας έχουν υποβληθεί περίπου 230 Σχέδια Επενδύσεων. Το σύνολο των Επενδύσεων υπερβαίνει τα 2.000.000 €. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα Νομό όπως είναι ο δικός μας και ακόμη πιο σημαντικό για τις περιορισμένες οικονομικές δραστηριότητες των αγροτών.
Ενώ λοιπόν έχουν υποβληθεί περίπου 140 αιτήματα πληρωμών για τα οποία, μάλιστα, έχουν κοινοποιηθεί και εντολές πληρωμής σε περίπου 60 δικαιούχους, καθυστερεί αδικαιολόγητα η καταβολή των εγκεκριμένων χρημάτων.
Κύριε Υπουργέ,
Οι δικαιούχοι αγρότες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση διότι είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προμηθευτών και της Αγροτικής Τράπεζας και η μόνη τους διέξοδος είναι η καταβολή των ποσών της επιδότησης, που προκύπτει από τα επενδυτικά τους σχέδια και καθυστερεί αδικαιολόγητα. Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις αυτές αφορούσαν το 3ο Κ.Π.Σ. (Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης) που έληγε το 2006. Δόθηκε παράταση για την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι το 2008 και επειδή παρόλα αυτά καθυστερεί η υλοποίησή του, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι πιστώσεις.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Θα παρέμβει στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου για την ομαλή αποπληρωμή των δικαιούχων;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε στο μέλλον να μην παρατηρείται αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση;
3. Προτίθεται να παρέμβει ώστε να αυξήσει το ποσοστό επιδότησης δίνοντας έτσι περισσότερα κίνητρα σε νέους αγρότες;

Βέροια 2-12-2008

Ο Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.