header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Προβλήματα στις εξαγωγές ροδακίνων"

ΠΡΟΣ : «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

ΘΕΜΑ : «Προβλήματα στις εξαγωγές ροδακίνων»

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το Υπόμνημα που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέθηκε σε ισχύ από την 1-7-2008, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για κτηνιατρικούς και Φυτοϋγειονομικούς ελέγχους (Rosselkhoznadzor), αποφάσισε να απαιτήσει τη συνοδεία με πιστοποιητικά ασφαλείας των οπωροκηπευτικών που παράγονται στην Ε.Ε. και εξάγονται στη Ρωσία. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, από 1η Νοεμβρίου απαιτείται πιστοποιητικό ασφαλείας για τα ροδάκινα, νεκταρίνια, σταφύλια, λεμόνια, πορτοκάλια και μανταρίνια, που θα εξάγονται στη Ρωσία.
Για να εξαχθεί, επομένως, μια ποσότητα π.χ. ροδακίνων, θα λαμβάνεται δείγμα στο συσκευαστήριο ανά παρτίδα και θα διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι στα διαπιστευμένα εργαστήρια υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων, τα οποία σύμφωνα με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι στην Αθήνα το Μπενάκειο, στη Θεσσαλονίκη το εργαστήριο ελέγχου και ανάλυσης υπολειμμάτων και στην Καβάλα το εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων Περιφερειακού Κέντρου Καβάλας. Κάθε φορτίο που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και εξάγεται στη Ρωσία, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, αλλά και από πληροφοριακό δελτίο – με ευθύνη του παραγωγού του προϊόντος – για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποίησε κατά την παραγωγή και αποθήκευση και για την τελευταία επέμβαση που έκανε πριν τη συγκομιδή. Σε αντίθετη περίπτωση, τα προϊόντα δε θα εξάγονται και θα επιβάλλονται κυρώσεις.
Με αυτό το ισχύον καθεστώς, που κάνει απαγορευτική την εξαγωγή, είναι αυτονόητο ότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών του Νομού Ημαθίας την ερχόμενη παραγωγική χρονιά είναι τεράστια. Ο κύριος όγκος της παραγωγής τους εξάγεται στη Ρωσία και θα καταστεί αδύνατο να ελεγχθεί τόσος μεγάλος όγκος φρούτων από τρία μόνο διαπιστευμένα εργαστήρια, καθώς για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος κάθε φορτίου που προορίζεται για εξαγωγή χρειάζονται τουλάχιστον 7 ημέρες. Και οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς δεν είναι ενημερωμένοι για το νέο σύστημα ελέγχου, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.
Το ροδάκινο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής, στις εξαγωγές του οποίου στηρίζονται οικονομικά πάρα πολλές οικογένειες αγροτών και βέβαια το εμπόριο και η αγορά του Νομού. Γι’ αυτό ζητούμε να διασφαλιστεί ο εξαγωγικός τομέας αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος για την περιοχή μας - αλλά και της ελληνικής αγροτικής οικονομίας γενικότερα.


Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός:

1. Με ποια μέτρα προτίθεται να παρέμβει, ώστε να στελεχωθούν και να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα διαπιστευμένα εργαστήρια, ώστε ο έλεγχος και η ανάλυση υπολειμμάτων να γίνεται έγκαιρα;
2. Θα λάβει μέτρα ώστε να ιδρυθούν ή να εγκριθούν νέα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχου υπολειμμάτων;



Βέροια 12-12-2008

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.