header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΑΝΑΡΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλα προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας του Ομίλου Λαναρά. Παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, παραμένουν τέσσερις μήνες απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ούτε το δώρο Χριστουγέννων δεν τους καταβλήθηκε, παρότι ζητήθηκε η παρέμβαση του Εισαγγελέα στις 23 Δεκεμβρίου από την επιθεώρηση εργασίας, μετά από παράσταση του εργατικού κέντρου Νάουσας και της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται έντονα για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης. Η επιδοματική ενίσχυση, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και η ειδική ρύθμιση για πρόωρη συνταξιοδότηση όσων έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας και απολύθηκαν ως τα τέλη του 2008 από τα κλωστοϋφαντουργεία της Νάουσας δεν καλύπτουν το τεράστιο κενό, καθώς δεν αφορούν το σύνολο των ανέργων του Ομίλου.
Το κλείσιμο της βιομηχανίας στην πόλη της Νάουσας έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας, χωρίς εναλλακτικές λύσεις για την απορρόφηση του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία σήμερα στην περιοχή εκτιμάται ότι αγγίζει το 50%! Επιπλέον, έχει επιφέρει τεράστιες συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική συνοχή της πόλης.
Παράλληλα, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδότησε τον Όμιλο Λαναρά με 35 εκ. ευρώ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά. Προϋπόθεση όμως για την καταβολή της παραπάνω χρηματοδότησης αποτελεί το γεγονός ότι ο όμιλος οφείλει να κλείσει τις «μη κερδοφόρες επιχειρήσεις», στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου για την εξυγίανση του ομίλου. Αυτό όμως θα επιφέρει πάνω από 400 επιπλέον απολύσεις! Με άλλα λόγια, μέσα στους όρους της σύναψης του δανείου των 35 εκ. ευρώ, που προέρχεται από δημόσιο χρήμα προς τον όμιλο Λαναρά, υπάρχει και το να απολυθούν 400 εργαζόμενοι του ομίλου, με το πρόσχημα της εξυγίανσης…!
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται όμηροι σε μια πάγια κατάσταση εδώ και χρόνια. Η ΓΣΕΕ και τα σωματεία των εργαζομένων, επικρίνουν την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την πολιτική της δέσμευση, να παράσχει εγγύηση με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, για το οποίο όλοι συμφωνούν ότι μπορεί να διασώσει την παραγωγική βάση σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, για την άμεση χρηματοδότηση του ομίλου, την καταβολή των δεδουλευμένων και να διασώσει την παραγωγική βάση ευαίσθητων περιοχών της χώρας και την απασχόληση 1200 εργαζομένων ;


Βέροια 10-1-2009
Ο Ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.