header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα: "Προβλήματα κτηνοτρόφων - Αιγοπροβατοτρόφων"

ΘΕΜΑ : «Προβλήματα κτηνοτρόφων - Αιγοπροβατοτρόφων»

Κύριε Υπουργέ,
Οι κτηνοτρόφοι - Αιγοπροβατοτρόφοι όλης της Ελλάδας έχουν προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εντατικοποιώντας με αυτό τον τρόπο τον δίκαιο αγώνα τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια και τους οδηγούν σε οικονομική καταστροφή! Το εισόδημα τους έχει καταρρεύσει, το κόστος παραγωγής έχει γιγαντωθεί και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια διάθεσης των προϊόντων τους είναι τεράστιες.
Δυστυχώς, όμως, είναι παντελής η απουσία της Ελληνικής Πολιτείας στον τομέα της προστασίας των Ελλήνων κτηνοτρόφων από αθέμιτες πρακτικές που μεθοδεύουν επιχειρηματικοί κύκλοι, οι οποίοι επιθυμούν να καρπωθούν υπερβολική υπεραξία σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Αυτό γίνεται εμφανές από το γεγονός της αύξησης των τιμών λιανικής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων, την ίδια περίοδο που μειώνονται οι τιμές παραγωγού. Οι πρακτικές που ασκούνται βασίζονται στη νόθευση του ανταγωνισμού με συμφωνίες τύπου Καρτέλ, έτσι ώστε με πλασματική άνοδο των αποθεμάτων τυριών και γάλακτος να επιτύχουν πτώση της τιμής αγοράς του γάλακτος από τους παραγωγούς. Οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν τους Έλληνες κτηνοτρόφους, να τους παραδίδουν την παραγωγή τους σε ασύμφορες τιμές για αυτούς, καθώς το κόστος παραγωγής γάλακτος είναι ιδιαίτερα αυξημένο φέτος, λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι υπερχρεωμένοι σε Τράπεζες και τρίτους και οδεύουν σε οικονομική καταστροφή. Η Αιγοπροβατοτροφία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, ο οποίος χωρίς την υποστήριξη και προστασία από την Ελληνική Πολιτεία κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί!
Οι κτηνοτρόφοι - αιγοπροβατοτρόφοι, καθώς βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, ζητούν την προστασία της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία οφείλει να πάρει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα όπως:

1. Πάγωμα των χρεών για τρία χρόνια άτοκα και μετά τη ρύθμισή τους με χαμηλό επιτόκιο για δέκα χρόνια.
2. Άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 50 ευρώ για κάθε προβατίνα και αίγα και 250 ευρώ για κάθε αγελάδα και χοιρομητέρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος αγοράς των ζωοτροφών, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
3. Αύξηση των τιμών του κρέατος – που είναι καθηλωμένες για τους παραγωγούς τα τελευταία είκοσι χρόνια, επιδότηση των ζωοτροφών και απαλλαγή των σταυλικών εγκαταστάσεων από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΠ).
4. Στήριξη των τιμών του γάλακτος στα 1,30 €/κιλό για το πρόβειο, 0,90 €/κιλό για το κατσικίσιο και 0,55 €/κιλό για το αγελαδινό.
5. Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με την εφαρμογή νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία, συνδεομένου με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες κάθε Νομού.
6. Ένταση των ελέγχων σε όλο το φάσμα της παραγωγής, της μεταποίησης και της κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος, αύξηση των ποινών και των προστίμων για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους. Άμεση υπογραφή της Υπουργικής απόφασης για την ταυτοποίηση και τη σήμανση του βόειου κρέατος.

Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός :

 Προτίθεται να προχωρήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των Ελλήνων κτηνοτρόφων – Αιγοπροβατοτρόφων και με ποια μέτρα, έτσι ώστε να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή και να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτοι την ενασχόλησή τους, η οποία αποτελεί έναν ελπιδοφόρο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας;
 Προτίθεται να λάβει μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της Ελληνικής Αιγοπροβατοτροφίας;


Βέροια, 08-12-2008

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.