header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: "Αντιχαλαζικά Δίχτυα"

ΘΕΜΑ : «ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΔΙΧΤΥΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την υπ αριθ. 217/15-11-2007 απόφαση, ο ΕΛ.Γ.Α. επιδοτεί την εγκατάσταση συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας σε οπωρώνες, αμπελώνες και φυτείες ακτινιδιάς. Η καταβολή της εγκριθείσας επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 40% επιβαρύνει τον ίδιο τον παραγωγό.
Επιπλέον, οι αγρότες προαπαλλάσσονται από την καταβολή του 19% του ΦΠΑ από το κόστος της επένδυσης. Προϋπόθεση αυτού του μέτρου, είναι οι αγρότες να είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., να τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και για κάθε μεμονωμένη συναλλαγή, ο αναλογών Φ.Π.Α πρέπει να είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 2.934,7 €, ενώ ο μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός θα πρέπει να συνδέεται στενά με την παραγωγική διαδικασία και να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής. Αρμόδιος να αξιολογήσει και να κρίνει, εάν μια επένδυση πληρεί όλες αυτές τις προϋποθέσεις είναι ο Προϊστάμενος της εκάστοτε Δ.Ο.Υ.
Είναι φανερό ότι, η μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων στις κατά τόπους εφορίες, δημιουργεί ανισότητες, καθώς σε άλλες εφορίες δίνεται προαπαλλαγή του Φ.Π.Α. για τους αγρότες που εγκαθιστούν συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας και σε άλλες όχι.
Διαπιστώνεται τελικά, ότι το ακριβές ποσό της επιδότησης από 60%, σε περίπτωση που ο αγρότης δεν παίρνει προαπαλλαγή του Φ.Π.Α., μειώνεται σε αυτό του 37,4%, αν συνυπολογίσουμε και την παρακράτηση που κάνει ο ΕΛ.Γ.Α. ποσοστού 3,6%, με αποτέλεσμα η ιδία συμμετοχή να καλύπτει το 62,6% της δαπάνης. Όπως είναι αυτονόητο η γεωργική αυτή βελτίωση δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί από την πλειοψηφία τον αγροτών, διότι συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος.
Ερωτάται ο Υπουργός:
Προτίθεται να επέμβει με συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να ανατρέψει το άδικο καθεστώς που κάνει απαγορευτική την αξιοποίηση των αντιχαλαζικών διχτυών, δημιουργώντας ένα σαφές και ξεκάθαρο καθεστώς προϋποθέσεων, που θα ισχύει για όλη τη χώρα;


Βέροια 9-12-2008

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.