header-photo

Δελτίο Τύπου για "Αναπτυξιακό Σχέδιο και Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο αγροτικός κόσμος του Νομού Ημαθίας αλλά και της χώρας γενικότερα, διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας του. Η απογοήτευση από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωής στην περιφέρεια. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού το εισόδημά τους συνεχώς συρρικνώνεται. Το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, οι τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, του πολλαπλασιαστικού υλικού, όλων των αγροτικών εφοδίων ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα.
Είναι γνωστό, ότι η κατάσταση σε ότι αφορά στην εμπορία των αγροτικών εφοδίων και των αγροτικών προϊόντων διαμορφώνεται από τη λειτουργία των καρτέλ, που επηρεάζουν το εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι πωλούν φθηνά, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά και με αυτό τον τρόπο γίνεται μια μεγάλη μεταφορά εισοδήματος σε λίγους, που ελέγχουν πλήρως την αγορά. Αλλά και η κτηνοτροφία πληρώνει με το χειρότερο τρόπο τη λειτουργία των καρτέλ, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών του γάλακτος και του κρέατος.
Επιπλέον, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά χρόνο με το χρόνο ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου ανερχόταν το 2004 στα 0,28€, το 2005-2006-2007 κυμαινόταν στα 0,22-0,23€ ενώ για τη φετινή χρονιά η τελική καθαρή τιμή θα είναι περίπου στα 0,20€, το βαμβάκι κυμαίνεται στα 0,20€ ενώ το καλαμπόκι στα 0,10€. Και, δυστυχώς, ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν αυτός που διαβεβαίωνε, ότι θα εγγυηθεί και θα διαπραγματευτεί ο ίδιος τις τιμές και θα στηρίξει το αγροτικό εισόδημα! Εγγυόταν επίσης ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα καταβάλλονταν στους αγρότες εντός τριμήνου από τη στιγμή της ζημίας. Ακόμα, όμως, δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις από τη φετινή ακαρπία…
Σε αυτή τη συγκυρία, έρχεται να προστεθεί και ο προϋπολογισμός του 2009, μέσα από τον οποίο οι αγρότες δέχονται ευθέως την αδιαφορία της κυβέρνησης για το μέλλον τους. Δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις ανάγκες και στα προβλήματά τους, ενώ δεν προϋπολογίζεται κανένα κοινωνικό μέτρο για να ξεπεράσουν την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, για τις επιδοτήσεις της γεωργίας, που καλύπτουν μεταξύ άλλων δαπάνες για την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης, την πρόωρη συνταξιοδότηση, την υλοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, ο προϋπολογισμός του 2008 προέβλεπε 810 εκατ. € και εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν 743 εκατ. €, ενώ για το 2009 προβλέπονται 754 εκατ. €, δηλαδή μείωση -7%!
Η σημερινή κυβέρνηση, που δείχνει να εφησυχάζει, οφείλει να ακούσει τη φωνή των αγροτών, που έρχεται από την ύπαιθρο και είναι η έκφραση της αγωνίας των γεωργών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζώντας στην εγκατάλειψη, αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους. Αυτή η αντιαγροτική και αδιέξοδη πολιτική της, επιφέρει στους αγρότες του τόπου τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται συνεχώς. Και αυτή η έλλειψη ρευστότητας έχει αντίκτυπο στο εμπόριο και την αγορά, αναγκάζοντας πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλλουν λουκέτο, οξύνοντας παράλληλα, ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας, την ανεργία!
Εμείς πιστεύουμε ότι με ισχυρή πολιτική βούληση για στοχευμένες ριζικές αλλαγές, με αναπτυξιακό σχέδιο, με διασφάλιση των απαραίτητων πόρων και με σωστή αξιοποίησή τους, ο αγροτικός τομέας, όχι απλά μπορεί να επιβιώσει, αλλά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και προτάσεις και ενδεικτικά αναφέρω:
 Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα με προτεραιότητα τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές και τις περιοχές που πλήττονται βασικά προϊόντα.
 Κατάργηση του «χαρατσιού» που πληρώνουν οι Αγρότες και το οποίο οφείλει να αναλάβει η Πολιτεία για την ενεργοποίηση των Ατομικών Δικαιωμάτων.
 Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών για δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεών τους.
 Εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων του πρωτογενούς τομέα.
 Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, αναμόρφωση του κανονισμού και διεύρυνση της κάλυψης των ασφαλιστικών κινδύνων.
 Λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο).
 Μηνιαία προνομιακή σύνταξη για το ζευγάρι των αγροτών 1.050 €.


Βέροια, 05-12-2008
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.