header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Το μέλλον της ΕΒΖ, των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών"

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Το μέλλον της ΕΒΖ, των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών».

Κύριε Υπουργέ,

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι καταλυτικές για την κατάντια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Εξαιτίας σας η χώρα υπέστη διαπραγματευτική πανωλεθρία στις Βρυξέλλες λόγω της ανεύθυνης πολιτικής σας και της αδυναμίας να χαράξετε σταθερή μεσοπρόθεσμη πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας.
Με δική σας ευθύνη διορίσατε Διοικήσεις με κύριο κριτήριο αξιολόγησης την κομματική ιδιότητα. Εκτελώντας τυφλά τις εντολές της Κυβέρνησης, οι διοικήσεις αυτές, οδήγησαν τη βιομηχανία σε οικονομική και επιχειρηματική κατάρρευση με ζημίες εκατομμυρίων Ευρώ.
Αποτέλεσμα των ενεργειών σας δυο κλειστά εργοστάσια και καμιά προοπτική για τις επενδύσεις που επανειλημμένα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό.
Τα δυο εργοστάσια εδώ και δυο χρόνια είναι κλειστά και οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Το Νοέμβριο του 2006 μετά τις Δημοτικές εκλογές κλείσατε τα εργοστάσια Λάρισας και Ξάνθης. Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου μας δίνατε διαβεβαιώσεις στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης ανάλογης επερώτησης μας, πως τα δύο εργοστάσια θα μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης από την ίδια την ΕΒΖ και πως η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί το 2008.
Στην πορεία εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια αυτά και το Μάιο του 2007 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή, με στόχο την σύμπραξή του με την ΕΒΖ για παραγωγή βιοαιθανόλης.
Μετά από καθυστερήσεις και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων, κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός και ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις μόνο με δυο επενδυτές.
Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ανακοινώθηκε επίσημα ότι σταματούν οι διαπραγματεύσεις για την παραγωγή βιοαιθανόλης και ότι ναυάγησε οριστικά η προσπάθεια αυτή, χωρίς να ανακοινωθεί κάποιος σχεδιασμός για το μέλλον των δυο εργοστασίων.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν είχατε και δεν έχετε σχέδιο για την ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς.
Μόνιμη επιδίωξη σας ήταν και είναι η χρονική μετακύλιση των προβλημάτων. Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως δεν σας ενδιαφέρουν οι αρνητικές παραγωγικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με βαρύγδουπες εκφράσεις, χωρίς περιεχόμενο, πιστεύετε ότι για πολύ καιρό θα ξεγελάτε τον κόσμο. Έτσι τώρα εξαγγέλλετε επανασχεδιασμό του παραγωγικού αντικειμένου των δύο κλειστών εργοστασίων.
Δημιουργήσατε ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον τόσο για τους τευτλοκαλλιεργητές όσο και για τους εργαζόμενους και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Η παραγωγή ζάχαρης από 311 χιλ. τόνους που ήταν το 2005, έφθασε μόλις τους 78 χιλ. τόνους το 2007 και αναμένονται τα ίδια αποτελέσματα για το 2008.
Παρά τις λογιστικές αλχημείες που έκανε η Διοίκηση της ΕΒΖ, εμφανίζοντας ως κέρδη την ενίσχυση της αναδιάρθρωσης, η εταιρία εμφανίζει κάθε χρόνο ζημίες εκατομμυρίων €, η χώρα μας δεν είναι αυτάρκης σε παραγωγή ζάχαρης και η κάλυψη των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης γίνεται από ιδιώτες εισαγωγείς.
Ο νόμος 3660/7-5-2008 που αφορά την ρύθμιση των θεμάτων της βιομηχανίας ζάχαρης προβλέπει απόσχιση των εκμεταλλεύσεων των υποκαταστημάτων Ξάνθης και Λάρισας και την παραγωγή βιοαιθανόλης από τις νεοϊδρυόμενες θυγατρικές Ανώνυμες Εταιρείες.
Προβλέπει ακόμη πρόγραμμα «Ειδικής επιδότησης ανεργίας» για τους εργαζόμενους καθώς και Μετατάξεις αυτών.
Μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε τίποτα από τα παραπάνω.
Αντίθετα τη στιγμή που επιχειρείται με θεσμικό τρόπο η μείωση του προσωπικού της ΕΒΖ και ο έλληνας φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με ακόμη ένα πρόγραμμα «Ειδικής επιδότησης ανεργίας», η Διοίκηση της εταιρείας επιδίδεται σε κομματικές προσλήψεις σε μια αιμορραγούσα επιχείρηση με μόνο σκοπό την πολιτική ομηρία εργαζομένων και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Επειδή όπως φάνηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ, με την πολιτική σας, τα δύο πρώην εργοστάσια ζάχαρης Λάρισας και Ξάνθης δεν έχουν πια μέλλον.
Επειδή τα τρία εναπομείναντα ζαχαρουργεία υπολειτουργούν και το μέλλον τους είναι αβέβαιο.
Επειδή οι υπάρχουσες συνθήκες στην εταιρεία οδήγησαν στην παραγωγή ζάχαρης με υψηλό κόστος, ευνοώντας έτσι τις εισαγωγές από ιδιώτες εισαγωγείς.
Επειδή με την πολιτική σας δεν προκαλέσατε σε ικανοποιητικό βαθμό το ενδιαφέρον των αγροτών για σπορά και δεν θα παραχθεί ούτε φέτος η εναπομείνουσα εθνική ποσόστωση των 158.000 tn.
Επειδή η ΕΒΖ θα πληρώσει για μια ακόμη χρονιά εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης της Ε.Ε για μη παραγόμενη ζάχαρη.
Επειδή με τα λάθη, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις σας απαξιώνετε διαρκώς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Επειδή ακόμη δεν εφαρμόζεται ο νόμος 3660/08 που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων της εταιρείας και του προσωπικού αυτής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα στηρίξετε την τευτλοκαλλιέργεια ώστε να εξασφαλισθεί η πρώτη ύλη και να συνεχισθεί η λειτουργία των τριών εργοστασίων ζάχαρης, παράγοντας ανταγωνιστικό προϊόν;
2. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την απαξίωση της εταιρείας, την μη υλοποίηση της επένδυσης για παραγωγή βιοαιθανόλης και την αδράνεια που υπήρξε τα τρία χρόνια που πέρασαν από την αλλαγή της ΚΟΑ ζάχαρης;
3. Γιατί ενώ πέρασαν έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου 3660/08 δεν εφαρμόστηκε ακόμη και αντίθετα φημολογείται τροποποίηση του νόμου;
4. Θα διασφαλισθούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΒΖ που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ειδικής επιδότησης ανεργίας» καθώς και στο πρόγραμμα Μετατάξεων;


Βέροια 28-11-2008


Ο Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.