header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: «Προβλήματα των Προμηθευτών του Δημοσίου από την νέα βαθμολόγηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ Α.Ε »

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Από την 1η Ιουλίου του 2009 η Εταιρία Πληροφορικών Συστημάτων που ανήκει στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η γνωστή σε όλους ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., προτίθεται να προβεί στην αξιολόγηση της συναλλακτικής ικανότητας των οικονομικών μονάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να προχωρήσει στην βαθμολόγησή τους.Τα απαραίτητα στοιχεία θα τα αντλήσει από το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ), την καλούμενη «μαύρη λίστα», στην οποία καταχωρούνται μεταξύ άλλων δεδομένα που αφορούν ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή και από το Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων, την καλούμενη και «λευκή λίστα», στην οποία καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν ενήμερες οφειλές και οφειλές σε καθυστέρηση για δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων, χορηγήσεις προς επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ και εταιρικές κάρτες.
Με βάση τα δεδομένα από τις δύο αυτές λίστες, η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. θα προχωρεί στη βαθμολόγηση, όπως προαναφέρθηκε, της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου δανειολήπτη με μια κλίμακα που θα ξεκινάει από το 0 και θα φτάνει στο 600 για τον πλέον συνεπή και «ακίνδυνο» πελάτη για το τραπεζικό σύστημα. Τα στοιχεία της διαβάθμισης αυτής θα τεθούν στη διάθεση των Τραπεζών, οι οποίες θα αποφασίζουν, κρίνοντας από τη βαθμολογία, για πιθανή συνεργασία, ποιο επιτόκιο και έξοδα θα συνομολογήσουν και ποιες εξασφαλίσεις και χρόνους θα απαιτήσουν από τους πελάτες τους.
Το ζήτημα που προκύπτει, όμως, είναι αν η αξιολόγηση αυτή θα εφαρμοστεί και για το ίδιο το κράτος, ώστε να διαβαθμιστεί η συναλλακτική του συμπεριφορά με δεδομένο ότι είναι ο πλέον μεγάλος οφειλέτης, ο πλέον κακοπληρωτής και αφερέγγυος με σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του προς όλους τους προμηθευτές. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μικρών ή και τεραστίων ποσών, που σημειώνονται σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών ή επιχειρήσεων και των δημόσιων αρχών και ξεπερνούν πολλές φορές τους 12 μήνες, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την πτώχευση εταιρειών που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες, ιδίως όταν πρόκειται για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.
Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να σφραγίζονται επιταγές π.χ. Φαρμακοποιών, στους οποίους τα Ταμεία Υγείας του Δημοσίου οφείλουν τεράστια ποσά ή σφράγιση επιταγών και δημιουργία ληξιπρόθεσμων δόσεων δανείων σε προμηθευτές Δημοσίων Νοσοκομείων, η πλειονότητα των οποίων εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης βρίσκονται σε κατάσταση πραγματικής οικονομικής ασφυξίας. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στους κατασκευαστές και εργολήπτες δημοσίων έργων, αφού υπάρχει αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί άμεσα οικονομικά απέναντί τους.
Ενόψει, λοιπόν, της επικείμενης βαθμολόγησης της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., οι επιχειρήσεις ή οι επιχειρηματίες – προμηθευτές του δημοσίου καταδικάζονται σε οικονομικό αποκλεισμό, χάνουν δικαιώματα όπως την ένταξη τους στα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, για ευθύνες ή παραλείψεις της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των προμηθευτών του Δημοσίου, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους έναντι των Τραπεζών εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή τους από το ίδιο το κράτος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίσταται από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. σε βάρος των προμηθευτών του Δημοσίου, οι οποίοι αναγκάζονται να χάνουν την αξιοπιστία τους προς τις Τράπεζες εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή τους από το κράτος;

ΒΕΡΟΙΑ, 26-6-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.