header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: «Προβλήματα στην Εκπαίδευση των Δόκιμων Αστυφυλάκων και στην Σχολή της Νάουσας Ημαθίας»

ΠΡΟΣ :«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση των δοκίμων αστυφυλάκων στη σχολή της Νάουσας Ημαθίας, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας τους (Π.Δ. 113/2008 (ΦΕΚ Α΄ αρ. 178/26 Αυγούστου 2008).
Η εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων Αστυνομικών είναι διετής και μέχρι πέρυσι ήταν υποχρεωτικό να γίνεται μέσα στη Σχολή με πρακτική εξάσκηση τριών μηνών στη διάρκεια του καλοκαιριού και πέντε μηνών προτού αποφοιτήσουν. Από πέρυσι, η εκπαίδευση στη Σχολή μειώθηκε στο ένα έτος – στην ουσία σε 7 μήνες, από το Νοέμβριο έως τον Μάιο – και προστέθηκε η εκπαίδευσή τους σε στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς. Επιπλέον, καταργήθηκε ουσιαστικά το δεύτερο έτος εκπαίδευσης, καθώς οι δόκιμοι αστυφύλακες εξαντλούν όλο το έτος αυτό σε Αστυνομικά Τμήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) για πρακτική εξάσκηση, ασκώντας αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα. Στην ουσία όμως έτσι, δεν βελτιώνεται η εκπαίδευσή τους, καθώς η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων ολοκληρώνεται σε 2 εξάμηνα (Οκτώβριο μέχρι Μάιο του πρώτου έτους φοίτησης) αποδυναμώνοντας την κατάρτισή τους, ενώ στο δεύτερο έτος καλύπτουν – ανεκπαίδευτοι – τις ανάγκες στελέχωσης των Αστυνομικών Μονάδων θέτοντας ζήτημα νομιμότητας και ασφάλειας των πολιτών.
Ταυτόχρονα, όπως ήδη έχει ενημερωθεί η Σχολή της Νάουσας, ο αριθμός των εισακτέων δοκίμων στη Σχολή θα είναι κατά πολύ μειωμένος την ερχόμενη χρονιά και φημολογείται ότι θα ανασταλεί τελικά και η λειτουργία της.
Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει κλειστό σκοπευτήριο στη Σχολή για τις ανάγκες εκπαίδευσης των Δοκίμων, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια γι΄ αυτό το σκοπό, ενώ το οικόπεδο έχει απαλλοτριωθεί εδώ και χρόνια. Το επικείμενο κλείσιμο της σχολής θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς η Νάουσα, που αποτελούσε πριν από λίγα χρόνια σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, σήμερα είναι μια πόλη που δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία, με ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Η σχολή της Νάουσας είναι η 4η μεγαλύτερη στις οκτώ που λειτουργούν συνολικά στη χώρα, με δυνατότητα εκπαίδευσης 400 δοκίμων, στηρίζοντας παράλληλα και την τοπική οικονομία. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει προκειμένου να μην αποδυναμωθεί περισσότερο η περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο προτίθεται να θέσει την Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων της Νάουσας σε αναστολή λειτουργίας;
2. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των δοκίμων αστυφυλάκων;


ΒΕΡΟΙΑ, 23-6-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.