header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: «Προβλήματα Εργαζομένων στα Εργοστάσια Κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα Ημαθίας»

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλα προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας του Ομίλου Λαναρά στα εργοστάσια της Νάουσας Ημαθίας. Παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, παραμένουν έξι μήνες απλήρωτοι (από τον Ιανουάριο έως και σήμερα), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους.Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται έντονα για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης. Η επιδοματική ενίσχυση και η ειδική ρύθμιση για πρόωρη συνταξιοδότηση, όσων έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας και απολύθηκαν ως τα τέλη του 2008 από τα κλωστοϋφαντουργεία της Νάουσας, δεν καλύπτουν το τεράστιο κενό, καθώς δεν αφορούν το σύνολο των ανέργων του Ομίλου.
Το κλείσιμο της βιομηχανίας στην πόλη της Νάουσας έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας, χωρίς εναλλακτικές λύσεις για την απορρόφηση του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία σήμερα στην περιοχή εκτιμάται ότι ξεπερνά το 50%! Επιπλέον, έχει επιφέρει τεράστιες συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική συνοχή της πόλης.Παράλληλα, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδότησε τον Όμιλο Λαναρά με 35 εκ. ευρώ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά. Προϋπόθεση όμως για την καταβολή της παραπάνω χρηματοδότησης αποτελεί το γεγονός ότι, ο όμιλος οφείλει να κλείσει τις «μη κερδοφόρες επιχειρήσεις», και να συρρικνώσει τον αριθμό του προσωπικού στις υπόλοιπες, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου για την εξυγίανση του ομίλου. Αυτό όμως θα επιφέρει πάνω από 250 επιπλέον απολύσεις στα ήδη 900 άτομα που εργάζονται σήμερα! Με άλλα λόγια, ανάμεσα στους όρους της σύναψης του δανείου των 35 εκ. ευρώ, που προέρχεται από δημόσιο χρήμα προς τον όμιλο Λαναρά, υπάρχει και η προϋπόθεση να απολυθούν 250 εργαζόμενοι του ομίλου, με το πρόσχημα της εξυγίανσης…!
Το μέλλον, όμως, αυτών που πρόκειται να απολυθούν, οι οποίοι θα είναι, όπως είναι φυσιολογικό, εκείνοι που βρίσκονται ηλικιακά πιο κοντά στο να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είναι μάλλον αβέβαιο. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να τους εντάξει στο πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης, στο οποίο είχαν ενταχθεί οι απολυμένοι ως τα τέλη του 2008. Υποσχέθηκε μόνο, ότι όσοι έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος ηλικίας και έχουν πάνω από 7.500 ένσημα, θα ενταχθούν στο γενικό πρόγραμμα επιδότησης 20.000 ανέργων και θα έχουν δικαίωμα να εργαστούν για τρία χρόνια στους Ο.Τ.Α. Αν, όμως, αναλογιστεί κανείς ότι στα εργοστάσια της Νάουσας οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι πάνω από 47 ετών και έχουν συμπληρώσει 7.500 ένσημα (άρα είναι οι πιο πιθανοί προς απόλυση) είναι 53 άτομα και ο Δήμος Νάουσας θα απορροφήσει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα των επιδοτούμενων ανέργων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, μόλις 36 άτομα, μπορεί να καταλάβει πόσο υλοποιήσιμες είναι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης…
Στα πλαίσια, λοιπόν, της εφαρμογής του μέτρου της συρρίκνωσης του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να επαναλειτουργήσει η βιομηχανική μονάδα της Νάουσας Ημαθίας, πρέπει να απολυθούν 83 άτομα και από τους 190 εργαζομένους που υπάρχουν σήμερα να απομείνουν 107.
Η Κυβέρνηση, επομένως, οφείλει να μεριμνήσει για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων, όπως προείπαμε, ανήκει σε μια ευαίσθητη ηλικιακά κοινωνική ομάδα. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να ληφθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα, όπως: 1. 20 περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι πάνω από πενήντα ετών και έχουν συμπληρώσει 7.500 ένσημα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης, στο οποίο είχαν ενταχθεί οι απολυμένοι ως τα τέλη του 2008.
2. 33 περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι από 47 έως 50 ετών και έχουν συμπληρώσει 7.500 ένσημα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα τριετίας των επιδοτούμενων ανέργων, με δικαίωμα κατόπιν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης.
3. Όσοι από τους νεότερους θελήσουν να αποχωρήσουν οικιοθελώς, είτε να επιδοτηθούν με ποσό ύψους 30.000 ευρώ αν επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους ατομική επιχείρηση, είτε να επιδοτηθεί ο επόμενος εργοδότης τους με 36 ευρώ για κάθε ημέρα εργασίας προκειμένου να τους προσλάβει, με την προϋπόθεση, όμως, να τους χορηγεί τον τύπο των ενσήμων που τους χορηγούνταν όσο εργάζονταν στα κλωστήρια.
Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας βρίσκονται όμηροι σε μια πάγια κατάσταση εδώ και χρόνια. Τα σωματεία των εργαζομένων, επικρίνουν την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από την πολιτική της δέσμευση να παράσχει εγγύηση με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, για το οποίο όλοι συμφωνούν ότι μπορεί να διασώσει την παραγωγική βάση σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Νάουσα Ημαθίας.


Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποσχέσεών της λαμβάνοντας τα παραπάνω συγκεκριμένα μέτρα, στην άμεση χρηματοδότηση του ομίλου και στην καταβολή των δεδουλευμένων, ώστε να διασώσει την παραγωγική βάση ευαίσθητων περιοχών της χώρας όπως είναι η Νάουσα Ημαθίας και να διασφαλίσει το μέλλον των ατόμων που πρόκειται να απολυθούν αλλά και την απασχόληση του συνόλου των εργαζομένων που θα απομείνουν στον Όμιλο;


Βέροια 15-06-2009 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.