header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: «Προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η διάθεση της φετινής παραγωγής Βιομηχανικού Ροδάκινου»

ΠΡΟΣ :«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Η καλλιέργεια του βιομηχανικού ροδάκινου στο Νομό Ημαθίας αποτελεί κύρια ενασχόληση μεγάλου αριθμού παραγωγών και την βασική πηγή του ετήσιου εισοδήματός τους. Από τους 500.000 περίπου τόνους της αναμενόμενης ετήσιας εγχώριας παραγωγής, περίπου τα μισά (250.000 τόνοι) παράγονται στο Νομό Ημαθίας. Κατά συνέπεια, στην βιομηχανία μεταποίησης του προϊόντος απασχολούνται σήμερα πάνω από 10.000 μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας, ότι η καλλιέργεια του ροδάκινου συμβάλει καθοριστικά τόσο στην καταπολέμηση της ανεργίας σε ένα Νομό αποβιομηχανοποιημένο, όσο και στην ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής.
Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, όμως, η φετινή παραγωγή, που φαίνεται να είναι κανονική, προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της να μείνει αδιάθετη. Και αυτό διότι, ήδη στις αποθήκες των βιομηχανικών μονάδων υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες του προϊόντος από την περσινή παραγωγή, που εκτιμάται ότι αποτελούν τα μεγαλύτερα αποθέματα των τελευταίων χρόνων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από τον περασμένο χειμώνα είχε συστήσει μια εισηγητική επιτροπή, αρμόδια για το θέμα του βιομηχανικού ροδάκινου, την οποία αποτελούσαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου και διάφοροι φορείς (βιομήχανοι – ομάδες παραγωγών). Η επιτροπή αυτή κλήθηκε να δώσει ένα εισηγητικό πόρισμα μέχρι τις 15 Απριλίου του 2009 για τα μέτρα και την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα που θα προκύψει από τις αδιάθετες ποσότητες που θα αγγίξουν το 50% της συνολικής παράγωγής εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αφού η επιτροπή κατέθεσε την εισηγητική της έκθεση, το Υπουργείο έπρεπε μέχρι 30 Απριλίου να απαντήσει για το ποια μέτρα θα λάβει και τι σχέδιο θα ακολουθήσει προκειμένου να δώσει λύση για τις ποσότητες των ροδάκινων που θα μείνουν φέτος αδιάθετες. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν έγινε. Έτσι, ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή των βιομηχανικών ροδάκινων και ενώ έχουν προηγηθεί συνεχείς συσκέψεις επί συσκέψεων για το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργείται, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά υπεύθυνη πολιτική και δεν έχει εξαγγελθεί κανένα μέτρο από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ότι, εξαιτίας της προσφοράς μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικού ροδάκινου και από την άλλη της χαμηλής ζήτησης από την πλευρά των βιομηχανιών, οι τιμές του βιομηχανικού ροδάκινου θα κατρακυλήσουν και θα βρεθούν σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα.
Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή, λιγότερες θέσεις εποχιακών εργαζομένων στις βιομηχανίες μεταποίησης του προϊόντος και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθούν πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις αγροτών. Άμεση θα είναι και η επίπτωση στο εμπόριο και στην αγορά του Νομού, η οποία ήδη δοκιμάζεται από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης τόσο των αγροτών όσο και των εποχιακά εργαζομένων στις βιομηχανίες. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι αν δεν τεθούν τώρα κάποιοι κανόνες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν υπάρξει ένα πλαίσιο που θα αφορά τη διακίνηση του προϊόντος, η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική, αλλά θα επηρεάσει και την προοπτική της καλλιέργειας για τα επόμενα χρόνια. Ο αγροτικός κόσμος του Νομού κυριολεκτικά βρίσκεται σε απόγνωση. Πολλοί δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα για την περσινή παραγωγή και βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή κατάσταση με τη φετινή παραγωγή. Τίθεται, λοιπόν, θέμα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους, αλλά και της ομαλής συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας. Θεωρούμε πως το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και ο ρόλος της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεσα παρεμβατικός για να μπορέσει να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών με δεδομένο ότι η συγκομιδή της καινούργιας παραγωγής θα αρχίσει σε λίγες μέρες.

Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός:

Θα παρέμβει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με άμεσα μέτρα και με συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της διάθεση της φετινής παραγωγής του βιομηχανικού ροδάκινου διασφαλίζοντας παράλληλα και το εισόδημα των παραγωγών; Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα είναι αυτά;


Βέροια 22-06-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.