header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: «Εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ των Παραγωγών Θερμοκηπιακών Προϊόντων»

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο Νομό Ημαθίας καλύπτουν ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι των αγροτών του Νομού και είναι ιδιαίτερα δύσκολες και δαπανηρές, εξαιτίας της μεγάλης περιόδου χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε η μείωση στο 0,5%, από 3% που ίσχυε, της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ των παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το «Σύστημα Άυλων Τίτλων». Συγκεκριμένα, στο άρθρο 33 του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπεται ότι, στον ΕΛΓΑ ασφαλίζεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά το σύνολο της εγχώριας φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
Από την ασφάλιση αυτή μπορεί να εξαιρεθούν, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων παραγωγών, η φυτική και ζωική παραγωγή και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο κάθε είδους καλλιεργειών ή εκτροφών, που αναπτύσσονται αποκλειστικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον μόνιμων θερμοκηπιακών ή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Για όσες θερμοκηπιακές καλλιέργειες ή εκτροφές επιθυμούν να συνεχίσουν να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, η ασφαλιστική εισφορά που σήμερα είναι 3% επί της καθαρής αξίας των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων, μειώνεται στο 0,5%. Όμως, παρά την ύπαρξη της παραπάνω διάταξης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου 2009 (αρ. φύλλου:53), οι παραγωγοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της εισφοράς τους. Ενώ ο ΕΛΓΑ αποδέχεται τη μείωση στο 0,5%, οι εφορίες επιμένουν να ζητούν από τους παραγωγούς το παλιό ποσοστό του 3%. Πολλοί παραγωγοί μάλιστα άρχισαν να παραλαμβάνουν τιμολόγια από τις πωλήσεις τους με μειωμένο στο 0,5% το ποσοστό του Φ.Π.Α. και να τα καταθέτουν στις υπηρεσίες. Οι εφορίες, όμως, δεν αποδέχονται αυτή τη μείωση και κάνουν δεκτά μόνο τα τιμολόγια στα οποία αναγράφονται εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ στο 3%. Είναι γεγονός ότι η ταλαιπωρία των παραγωγών είναι αδικαιολόγητη. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να εφαρμοστεί άμεσα η νομοθετική διάταξη από όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας.


Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. Υπουργός:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να εφαρμοστεί από όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες η συγκεκριμένη διάταξη και να καταβάλουν οι παραγωγοί τη μειωμένη εισφορά του 0,5% για τα θερμοκηπιακά προϊόντα;


Βέροια 16-06-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.