header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: «Αναγνώριση Προϋπηρεσίας Επιτυχόντων Πυροσβεστών από το Διαγωνισμό του 1989»

ΠΡΟΣ :«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ»
«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»

Κύριοι Υπουργοί,

Με την υπ΄ αριθ. 5896 Φ300.2/22-2-1989 απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, προκηρύχθηκε διαγωνισμός κατάταξης τριακοσίων πενήντα (350) Δοκίμων Πυροσβεστών. Ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε με μεταγενέστερη απόφαση του ίδιου Υπουργού σε πεντακόσιους (500).
Η διαδικασία του διαγωνισμού έγινε σύμφωνα με τα αρ. 86 και 89 του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και της υπ΄ αριθ. 22413Φ.300.2/28-6-1983 Απόφασης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Επ΄ αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενοι πίνακες, οι οποίοι κυρώθηκαν με την υπ΄ αριθ. 14220 Φ.300.2/7-6-1989 απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και δημοσιεύθηκαν στο τεύχος παράρτημα αριθμός φύλλου 39/13-6-1989 με ισχύ ενός έτους. Στις 15-6-1989 το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάλεσε με ατομική πρόσκληση τους επιτυχόντες υποψηφίους για υγειονομική εξέταση, μετά την οποία ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην πρόσκληση των επιτυχόντων προς κατάταξη.
Κατά τη διαδικαστική αυτή φάση, το Υπουργείο Παιδείας με το υπ΄ αριθ. ΔΙΠΠΠ Φ24/15/18908/28-7-1989 έγγραφό του, γνώρισε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο τομέα, διευκρινίζοντας ότι στις ρυθμίσεις αυτές υπάγονται και οι εκκρεμείς προσλήψεις πυροσβεστών.
Οι αδικηθέντες προσέφυγαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο με αποφάσεις του, δικαίωσε τους επιτυχόντες Πυροσβέστες, οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου την κατάταξή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο αρμόδιος Υπουργός, ενώ δήλωνε ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων, άσκησε εν τούτοις κατά των αποφάσεων αυτών έφεση και παράλληλα εισηγήθηκε στη Βουλή και πέτυχε την ψήφιση του ν. 1975/1991 με τον οποίο τροποποίησε τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος (αρ. 86-89). Με βάση τις τροποποιημένες διατάξεις εξέδωσε την υπ΄ αριθ. 43220/4-1-1992 Πράξη του, με την οποία επικαλούμενος το συμφέρον της Υπηρεσίας και το οικονομικό συμφέρον της χώρας, κατάργησε αναδρομικά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των πινάκων των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του 1989 και ουσιαστικά κατάργησε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Οι επιτυχόντες κατέθεσαν στη συνέχεια αίτηση ακύρωσης και ζήτησαν την ακύρωση της Πράξης αυτής του Υπουργού, διότι αντίκειται στην αρχή Διάκρισης των Εξουσιών, αποτελεί παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής, παραβιάζει το δεδικασμένο και εκδόθηκε κατά Κατάχρηση Εξουσίας.
Η τότε επίκληση από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης της ανάγκης περικοπής των δαπανών, αποτελούσε μόνο πρόσχημα, καθώς αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω Πράξης και ενώ οι πίνακες του διαγωνισμού του Ιουνίου του 1989 ήταν σε ισχύ, προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός και κατατάχθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα 700 νέοι Δόκιμοι Πυροσβέστες.Αφού στερήθηκαν το νόμιμο δικαίωμα της πρόσληψής τους για πέντε χρόνια, κατετάγησαν τελικά στο Πυροσβεστικό Σώμα την 1-7-1994 μετά την ψήφιση νέου νόμου από τον τότε Υπουργό. Προκειμένου, όμως, να τους αναγνωριστεί η παραπάνω πενταετία ως συντάξιμος χρόνος προϋπηρεσίας, σύμφωνα με την τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητάει από αυτούς σήμερα να καταβάλουν το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών (εισφορά εργοδότη και εργαζομένου), χωρίς, όμως, να τους αναγνωρίζονται τα ανάλογα χρονοεπιδόματα. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της τότε Κυβέρνησης το γεγονός ότι στερήθηκαν για μια πενταετία τα νόμιμα δικαιώματά τους και η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία που δημιουργείται σε βάρος τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να παρέμβουν, προκειμένου:
1. Να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι μόνο την εισφορά του εργαζόμενου και όχι την εργοδοτική εισφορά για τη χρονική περίοδο 1989-1994;
2. Να τους αναγνωριστεί η μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη για τα έτη 1989-1994, την οποία είχαν στερηθεί αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους;

ΒΕΡΟΙΑ, 23-6-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.