header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Προβλήματα Εργαζομένων στα Προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας των Δήμων στο Νομό Ημαθίας"

ΠΡΟΣ: «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ»
«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»

Κύριοι Υπουργοί,
Όπως είναι γνωστό, τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας των Δήμων, καλύπτουν βασικές ανάγκες της κοινωνίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ειδικότερα, σε όλο το Νομό Ημαθίας υλοποιούνται 19 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας: «Βοήθεια στο σπίτι», «Μονάδες κοινωνικής μέριμνας», «Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)», προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα προγράμματα αυτά, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στην περιοχή και εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας.
Ειδικότερα, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδα κοινωνικής Μέριμνας», βοηθούν άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα (ΑμΕΑ) και ιδιαίτερα εκείνους που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Επιπλέον, το «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) είναι η μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.
Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η συμβολή των προγραμμάτων αυτών στους ανήμπορους και με προβλήματα υγείας συμπολίτες μας είναι τεράστια. Συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μιας μερίδας ατόμων της κοινωνίας μας, που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, καλύπτουν βασικές ανάγκες των πολιτών αυτών με ιδιαίτερα θετική απήχηση. Αποτελούν, επομένως, μια από τις πιο αξιόπιστες και ωφέλιμες υπηρεσίες προς τους δημότες μας, προωθώντας, παράλληλα, στην απασχόληση ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι, όμως, στα προγράμματα αυτά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, καθώς δεν έχουν περιφρουρηθεί τα εργασιακά τους δικαιώματα, ούτε και οι συμβάσεις εργασίας τους. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι και η μη καταβολή των δεδουλευμένων, γεγονός που τους έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση, καθώς η χρηματοδότηση των προγραμμάτων δεν έχει εξασφαλιστεί, ενώ η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμιά ενημέρωση των εργαζομένων για το μέλλον τους και τη λειτουργία τους. Στην περίπτωση των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ), τα οποία έχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις και αυξημένα λειτουργικά έξοδα για την ημερήσια φιλοξενία και φροντίδα ανήμπορων ηλικιωμένων, η χρηματοδότηση αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκής και απαγορευτική για την εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε, αφορά την αναγνώριση διαχειριστικής επάρκειας στις Δημοτικές Επιχειρήσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων, αφαιρώντας τους ουσιαστικά τη δυνατότητα να συνεχίσουν ως έχουν.
Με την υφιστάμενη αυτή κατάσταση, το σύστημα κοινωνικής προστασίας κινδυνεύει να οδηγηθεί σε διάλυση. Αν διακοπεί η λειτουργία των προγραμμάτων αυτών, οι εξυπηρετούμενοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες και την ευκαιρία για μία αξιοπρεπή διαβίωση στο οικείο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι, είναι η άμεση και οριστική κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους, η μόνιμη, κρατική και δωρεάν φροντίδα για το σύνολο των πολιτών, η μόνιμη και 100% χρηματοδότηση από το Κράτος προς τους Δήμους και βέβαια, η απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων, που αποτελούν τα μοναδικά προγράμματα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
Ερωτώνται οι κ.κ. Yπουργοί:
Προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, για δημιουργία μόνιμων δομών στους ΟΤΑ με χρηματοδότηση των προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας από εθνικούς πόρους και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας, τα οποία επιτελούν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, ώστε να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτά και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους;

ΒΕΡΟΙΑ, 19-3-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.