header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Προβλήματα στις εξαγωγές ροδακίνων"

ΠΡΟΣ : «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,
Με προηγούμενη ερώτηση, σας είχαμε επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Ημαθίας, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και αφορά στις εξαγωγές του προϊόντος προς τη Ρωσική αγορά.
Μετά την υπογραφή του Υπομνήματος μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ από την 1-7-2008, κάθε φορτίο ροδακίνων και νεκταρινιών Ελληνικής προέλευσης με προορισμό τη Ρωσία, θα πρέπει να συνοδεύεται με πιστοποιητικό ασφάλειας (ανάλυση υπολειμμάτων). Οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, πρέπει να διενεργούνται στα μόλις τρία διαπιστευμένα από τη Ρωσική Ομοσπονδία εργαστήρια υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων (το Μπενάκειο, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας).
Όπως είναι φυσικό, θεωρείται πρακτικά αδύνατο τα τρία αυτά διαπιστευμένα εργαστήρια να ελέγχουν κάθε φορτίο με ροδάκινα, το οποίο θα στέλνεται για έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, αφού είναι ήδη υπερφορτωμένα με άλλους ελέγχους, τη στιγμή που η ανάλυση ενός φορτίου χρειάζεται τουλάχιστον επτά ημέρες για να ολοκληρωθεί και ο όγκος των νωπών προϊόντων που παράγονται το καλοκαίρι στην Ημαθία είναι τεράστιος. Κατά συνέπεια, με τα σημερινά δεδομένα, μεγάλο μέρος ροδακίνων δε θα μπορέσει να εξαχθεί και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επικείμενης απώλειας της Ρωσικής αγοράς.
Όμως, το ροδάκινο αποτελεί για την περιοχή μας ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα, στις εξαγωγές του οποίου στηρίζονται οικονομικά πάρα πολλές οικογένειες αγροτών και βέβαια το εμπόριο και η αγορά του Νομού. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ο εξαγωγικός τομέας αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος για την περιοχή μας - αλλά και της ελληνικής αγροτικής οικονομίας γενικότερα.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον χειρισμό μέχρι σήμερα εκ μέρους των αρμοδίων, τόσο για την αποδοχή των δυσμενών όρων του υπογραφέντος Υπομνήματος, όσο και για την καθυστέρηση στη μη έγκαιρη διαπίστευση ικανού αριθμού εργαστηρίων. Αν δε γίνει δεκτή η νέα λίστα που έστειλε στη Ρωσία μέσω της Ε.Ε. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία περιλαμβάνονται έξι ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης φυτικών υπολειμμάτων στα φρούτα, το πρόβλημα θα γίνει πιο σύνθετο και μάλλον δυσεπίλυτο. Για τους λόγους αυτούς, ζητείται η άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου, ώστε, αφενός να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και αφετέρου να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στη Ρωσική Κυβέρνηση για την κάλυψη των προδιαγραφών που τίθενται από την πλευρά της Ρωσίας.

Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός:

Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξαγωγών των ροδακίνων, με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά απορροφά το 60% σχεδόν του προϊόντος ετησίως;


Βέροια 12-3-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.