header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών των πρώην Τ.Ε.Ε"

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ»

ΘΕΜΑ : «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ Τ.Ε.Ε. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.»

Κύριε Υπουργέ,
Με το νόμο 3475/2006 άλλαξε η δομή για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, με τη διχοτόμησή της σε ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ. Από αυτή τη ρύθμιση επηρεάστηκαν και τα Τ.Ε.Ε μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., που μετατράπηκαν σε δίχρονες ΕΠΑ.Σ., χωρίς γενικά μαθήματα. Και μπορεί οι σχολές του ΟΑΕΔ να υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης, λειτουργούν όμως, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2640/1998, όπως και τα λοιπά ΤΕΕ, που υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ, και ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ν. 1566/1985).
Το άρθρο 19 παράγραφος 4 του νόμου 3475/2006, προέβλεψε μόνο για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των κλάδων: Θεολόγων, φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής, τη μετάταξή τους σε σχολεία του ΥΠΕΠΘ. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τους εκατοντάδες ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές. Το ΥΠΕΠΘ τους απέκλεισε από τα νεοϊδρυθέντα ΕΠΑ.Σ. και δεν προχώρησε σε καμιά ρύθμιση για αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους από τις σχολές του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε αυτή δε μπορεί να προσμετρηθεί για την ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών του ΥΠΕΠΘ, παρόλο που στις σχολές του ΟΑΕΔ ακολουθούσαν τα ίδια προγράμματα σπουδών με τα ΤΕΕ του ΥΠΕΠΘ, δίδασκαν τα ίδια μαθήματα, χρησιμοποιούσαν τα ίδια εγχειρίδια και συμμετείχαν σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν εκπαιδευτικά θέματα.
Οι αλλαγές αυτές έχουν φέρει σε δραματική θέση τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ. Η ανεργία, τουλάχιστον 800 εκπαιδευτικών, χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν στα σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, αφήνει αδιάφορη την Πολιτεία, η οποία επίμονα και πεισματικά αρνείται να διορθώσει τις «πληγές» που η ίδια δημιούργησε από τη μια στιγμή στην άλλη, σε εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών. Η άρνηση αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους και η άρνηση ένταξής τους στους αντίστοιχους πίνακες του ΥΠΕΠΘ, ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, δημιούργησε επαγγελματικό αδιέξοδο, αφού επιβίωναν ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές επί πολλά χρόνια, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα πάρει τέλος η εργασιακή τους ανασφάλεια.
Έτσι, η μακροχρόνια εκπαιδευτική εμπειρία αυτών των ανθρώπων - δέκα, δώδεκα, δεκαπέντε ετών - δεν αναγνωρίζεται πλέον. Δεν λαμβάνεται υπόψη το εκπαιδευτικό τους έργο, τη στιγμή μάλιστα που αντίστοιχη προϋπηρεσία στα Ναυτικά Λύκεια, στα Εκκλησιαστικά Λύκεια, στη Σιβιτανίδειο Σχολή και αλλού, το Υπουργείο Παιδείας την αναγνωρίζει πλήρως. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία, όπου η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών υπολογίζεται για διορισμό τους στα δημόσια σχολεία. Γι΄ αυτό και είναι ακατανόητη η επιμονή να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία μόνο των καθηγητών των σχολών του ΟΑΕΔ, για τυχόν διορισμό στα σχολεία του ΥΠΕΠΘ. Λογική απαίτηση των εκπαιδευτικών αυτών, είναι να φύγουν από το καθεστώς ανεργίας και, δυστυχώς, η Πολιτεία συνεχίζει να τους αγνοεί για πέμπτη συνεχή χρονιά.


Ερωτάται ο Υπουργός:
Προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες και να καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να επιλύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα ;


ΒΕΡΟΙΑ, 6-3-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.