header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Αποζημίωση σπαραγγοπαραγωγών""

Προς: «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Κύριε Υπουργέ,

Στο Ν. Ημαθίας, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας ασχολείται με την καλλιέργεια σπαραγγιών και το εισόδημα τους εξαρτάται κυρίως από αυτή.
Όπως είναι γνωστό, η παραγωγή σπαραγγιού της καλλιεργητικής περιόδου του 2008 στην περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την χειμερινή περίοδο Νοέμβριος 2006 - Φεβρουάριος 2007, είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της παραγωγής τόσο κατά την περίοδο συγκομιδής 2007, αλλά και στην παραγωγή που προέκυψε το 2008.
Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την κατ΄ εξαίρεση αποζημίωση και των σπαραγγοπαραγωγών, η πληρωμή αποφασίστηκε να γίνει με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υπεβλήθησαν. Πολλοί από τους παραγωγούς, όμως, δεν είχαν υποβάλει τη δήλωση στο ΟΣΔΕ, διότι είχαν ενημερωθεί ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν ορισμένες πολυετείς καλλιέργειες, όπως το σπαράγγι. Επομένως δεν είναι δικαιούχοι της παραπάνω αποζημίωσης.
Οι ζημίες, όμως, που υπέστησαν έπληξαν σοβαρά το εισόδημα των παραγωγών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και να απειλείται ακόμη και η συνέχιση της δραστηριότητας τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των βασικών τους αναγκών. Οι ίδιοι βρίσκονται σε απόγνωση και η λήψη της αποζημίωσης θα ήταν μία ανακούφιση στα μεγάλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν.
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο οφείλει να επιληφθεί του συγκεκριμένου προβλήματος, δίνοντας εντολή στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛ.ΓΑ να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να εγκριθεί η καταβολή αποζημιώσεων και σ΄αυτούς τους παραγωγούς που δεν είχαν υποβάλει δήλωση της καλλιέργειας σπαραγγιών στο Ο.Σ.Δ.Ε.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Με ποιες συγκεκριμένες προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και λάβουν την αποζημίωση από τον ΕΛ.ΓΑ όλοι οι σπαραγγοπαραγωγοί, αποκαθιστώντας την αδικία που υπάρχει σε βάρος τους;

Βέροια 16-03-2009


Ο Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.