header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Αποζημίωση κηπευτικών"

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση κηπευτικών»

Κύριε Υπουργέ,

Στο Ν. Ημαθίας, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας ασχολείται με την καλλιέργεια λαχανικών υπαίθρου και το εισόδημα του εξαρτάται από αυτή.
Οι παρατεταμένες και ασυνήθιστου ύψους βροχοπτώσεις, κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν ως συνέπεια οι καλλιέργειες των κηπευτικών του Φθινοπώρου (λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια), που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στο στάδιο της ανάπτυξης, να πληγούν ανεπανόρθωτα και να οδηγηθούν στην καταστροφή. Επίσης, είδη, που είχαν αναπτύξει ανθοφόρες κεφαλές, που αποτελεί και το εδώδιμο τμήμα τους, προσβλήθηκαν από διάφορα παθογόνα, λόγω της υπερβολικής υγρασίας, με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της παραγωγής. Η ζημία, σε ορισμένες περιοχές του Νομού μας, εκτιμάται ιδιαίτερα σημαντική, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή.
Οι ζημίες αυτές έπληξαν σοβαρά το εισόδημα των παραγωγών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και να απειλείται ακόμη και η συνέχιση της δραστηριότητας τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των βασικών τους αναγκών. Οι ίδιοι βρίσκονται σε απόγνωση και η λήψη της αποζημίωσης θα ήταν μία ανακούφιση στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας, που αναμένεται να επιδεινωθούν λόγω του επερχόμενου χειμώνα.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης μέσω του ΕΛΓΑ, ώστε να προβεί στην εξατομίκευση των ζημιών και την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων;


Βέροια 20-11-2008
Ο Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο κυριε Βουλευτά! και εμεις οι μικροπαραγωγοι πρεπει να επιβιώσουμε...

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.