header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα: "Προβλήματα κονσερβοποιίας ροδάκινου"

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα κονσερβοποιίας ροδάκινου»

Κύριε Υπουργέ,

Η καλλιέργεια των συμπύρηνων ροδάκινων στο Ν. Ημαθίας αποτελεί κύρια ενασχόληση μεγάλου αριθμού παραγωγών και την βασική πηγή του ετήσιου εισοδήματός τους. Από τους 500.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου της εγχώριας παραγωγής, περίπου τα μισά (250.000 τόνοι) παράγονται στο Νομό Ημαθίας. Κατά συνέπεια, στην βιομηχανία μεταποίησης του προϊόντος απασχολούνται σήμερα πάνω από 10.000 μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας, ότι η καλλιέργεια του ροδάκινου συμβάλει καθοριστικά και στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε ένα Νομό αποβιομηχανοποιημένο, ενισχύοντας παράλληλα και την οικονομία της περιοχής.
Είναι εύλογο, λοιπόν, η πορεία της παραγωγής να μας προβληματίζει ιδιαίτερα και πολύ περισσότερο κάτω από την παρούσα οικονομική συγκυρία. Οι τιμές παραμένουν αδικαιολόγητα στάσιμες τα τελευταία χρόνια, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 η τιμή ανερχόταν στα 0,28 €, το 2005-2006-2007 κυμαινόταν στα 0,22-0,23 € ενώ για τη φετινή χρονιά, δυστυχώς, η τελική καθαρή τιμή θα είναι περίπου στα 0,20 €.
Στα πλαίσια αυτά, θα περίμενε κανείς την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη διαπίστωση των συνθηκών μεταξύ των βιομηχανιών του κλάδου κονσερβοποιίας, θέτοντας ως στόχο την παρακώλυση και τον περιορισμό στη νόθευση του ανταγωνισμού, αποβλέποντας στον άμεσο ή στον έμμεσο καθορισμό ενιαίων τιμών προμήθειας του συγκεκριμένου προϊόντος.
Στη πραγματικά τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, σε σημείο που να κινδυνεύει η νέα παραγωγή να παραμείνει αδιάθετη, συμβάλλει και το γεγονός ότι οι καταβληθέντες δασμοί των εξαγωγών προς πολλές τρίτες χώρες, είναι απαγορευτικοί σε ποσοστό που πολλές φορές ξεπερνάει το 50%.
Κατά συνέπεια, έχει απομείνει ως οικονομικά συμφέρουσα επιλογή προς εξαγωγή του προϊόντος, κυρίως η Ευρωπαϊκή αγορά. Και ενώ θα περίμενε κανείς η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελληνική Πολιτεία να φροντίσουν τουλάχιστον για την προστασία των Ευρωπαϊκών προϊόντων που διακινούνται μέσα στα όρια της Ε.Ε., παρατηρείται η αθρόα εισαγωγή των ίδιων προϊόντων από τρίτες χώρες, όπως η Χιλή, χωρίς κανένα πρακτικά δασμολογικό εμπόδιο.
Παράλληλα, την περίοδο αυτή διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ν. Αφρική και μεταξύ άλλων συζητείται και ο μηδενισμός των εισαγωγικών δασμών στην Ε.Ε για τα προϊόντα της Ν. Αφρικής, η οποία καλύπτει το 80% περίπου των εισαγωγών της Ε.Ε. σε κομπόστα ροδάκινου.
Αν, λοιπόν, επαληθευθούν όλα αυτά, αυτό θα είναι το καθοριστικό χτύπημα στην παραγωγή, αλλά και στην οικονομία του Νομού. Η καταστροφή των Ελλήνων παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, που πωλούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά στις βιομηχανίες μεταποίησης, αλλά και του ιδίου του κλάδου μεταποίησης, θα είναι σημαντική. Θεωρούμε πως το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και η πολιτεία οφείλει να παρέμβει, προκειμένου να διασφαλιστεί, τόσο η τιμή όσο και η εξαγωγή της κομπόστας του ροδάκινου και παράλληλα η παραγωγή του ροδάκινου τη νέα καλλιεργητική χρονιά.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ανακοπή της πτωτικής πορεία της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου;

2. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να παρέμβει και να σταματήσει τη νόθευση του ανταγωνισμού στον τομέα της κονσερβοποιίας, καθορίζοντας ενιαίες τιμές προμήθειας, προστατεύοντας παράλληλα και τους παραγωγούς;

3. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα διασφαλίσετε την ελληνική κομπόστα ροδάκινου που υφίσταται μέχρι και 50% εξαγωγικούς δασμούς όταν εξάγεται σε τρίτες χώρες και ποιες παρεμβάσεις προτίθεστε να κάνετε ώστε να περιοριστεί το καθεστώς αδασμολόγητων εισαγωγών από τρίτες χώρες;


Βέροια 24-11-2008

Ο Βουλευτής
Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.