header-photo

Προτεραιότητες για τον Νομό Ημαθίας

Η θέση του Νομού Ημαθίας, μέσα στον Ελλαδικό αλλά και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο, το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό του κεφάλαιο, αλλά και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα έπρεπε να αναδειχθούν και να επενδυθούν ώστε να οδηγήσουν σε ανάπτυξη όλους τους τομείς της οικονομίας του τόπου.
Παρόλα αυτά, προβλήματα που τείνουν να γίνουν μόνιμα, εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν τροχοπέδη στην γενικότερη ανάπτυξη του Νομού.
Η Ημαθία είναι από τους λίγους Νομούς της χώρας που στερείται ενός Διοικητηρίου που να στεγάζει όλες τις Υπηρεσίες. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο της διασποράς των υπηρεσιών σε όλη την πόλη της Βέροιας, με αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων, λόγω ενοικίασης κτιρίων, εργατοωρών, αλλά και την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των πολιτών.
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βέροιας – Νάουσας – Έδεσσας. Ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2008, από τα 50 χιλιόμετρα δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα ούτε τα 7,5 με αποτέλεσμα να παραμένει ουσιαστικά σε απομόνωση το μεγαλύτερο μέρος της Ημαθίας.
Ακόμη ένα ημιτελές έργο στην περιοχή αποτελεί η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας. Το έργο στέκεται ημιτελές στην είσοδο της πόλης δύο χρόνια τώρα, αναμένοντας τη χρηματοδότηση του κράτους προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Ένα από τα άμεσης προτεραιότητας θέματα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια στον τομέα υποδομών του Νομού αποτελεί και η επέκταση του Νοσοκομείου της Βέροιας. Το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί πολύχρονο αίτημα, είχε καταρχήν ενταχθεί στο 3ο ΚΠΣ με σκοπό τη δημιουργία μιας μονάδας υψηλών προδιαγραφών. Κατόπιν απεντάχθηκε και αυτή τη στιγμή είναι «στον αέρα» ένα έργο που θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα της δημόσιας Υγείας της περιοχής. Δυστυχώς, μια χαμένη πενταετία στον τομέα των υποδομών και έργων Ανάπτυξης στην Ημαθία!
Ένα ακόμα οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδίως οι νέοι στο Νομό είναι η ανεργία, η οποία, σημειωτέον στην περιοχή της Νάουσας, αγγίζει το 50%! Η σκληρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση έχει αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας και έχει καθηλώσει μισθούς και συντάξεις, τη στιγμή που οι πολίτες ως καταναλωτές αντιμετωπίζουν τα ακριβότερα προϊόντα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όλου του Νομού. Και η σπουδαιότητα του αγροτικού κόσμου στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο Νομό Ημαθίας καλλιεργούνται περίπου 250.000 χιλιάδες στρέμματα ροδάκινου, υπάρχουν 2.500 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, εκ των οποίων τα 1.600 αποτελούν μόνο την καλλιέργεια πιπεριάς και επιπλέον παράγεται το 50% περίπου του βόειου κρέατος της ετήσιας εγχώριας παραγωγής.
Η κατάσταση, όμως, σε ότι αφορά στην εμπορία των αγροτικών εφοδίων και των αγροτικών προϊόντων διαμορφώνεται από τη λειτουργία των καρτέλ, που επηρεάζουν το εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι πωλούν φθηνά, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά και με τον τρόπο αυτό γίνεται μια μεγάλη μεταφορά εισοδήματος σε λίγους, που ελέγχουν πλήρως την αγορά. Αλλά και η κτηνοτροφία πληρώνει με το χειρότερο τρόπο τη λειτουργία των καρτέλ, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών του γάλακτος και του κρέατος. Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, οι παραγωγοί δοκιμάζονται σκληρά, με αποτέλεσμα τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους.
Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και το μεράκι των αγροτών της περιοχής, παρέχουν τη δυνατότητα να παράγονται υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, τα οποία χρειάζονται, όμως, την ανάλογη προβολή, τα κατάλληλα δίκτυα διακίνησης και διάθεσης και τη στήριξη της πολιτείας για να μπορούν μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον να κερδίσουν νέες αγορές.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δημοκρατίας έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια και την ύπαιθρο δημιουργώντας ανεργία, υπανάπτυξη και αδιέξοδα στους νέους, τους αγρότες και έφερε σε απόγνωση, από την έλλειψη ρευστότητας, την αγορά και το εμπόριο.
Όλα τα παραπάνω απειλούν το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του Νομού, χωρίς επίσης, να φαίνεται να υπάρχει ένας μακρόπνοος και αξιόπιστος αναπτυξιακός σχεδιασμός από τη σημερινή πολιτική ηγεσία. Σ΄ αυτό το έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής, το ΠΑΣΟΚ απαντάει με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης:
 Αύξηση στα κονδύλια των Δημόσιων Επενδύσεων για να στηριχθεί η περιφέρεια και η ύπαιθρος.
 Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης των δημοσίων έργων και μελετών και στα ΣΔΙΤ ώστε τα δημόσια έργα να ξαναγίνουν εργαλείο ανάπτυξης και περιφερειακής συνοχής.
 Μείωση της ανεργίας κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στην τετραετία.
 Ενίσχυση των μηχανισμών δίωξης αθέμιτων συμπράξεων (καρτέλ) στη διαμόρφωση των τιμών.
 Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα με προτεραιότητα τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές και τις περιοχές που πλήττονται τα βασικά προϊόντα.
 Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών για δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεών τους.

Το ΠΑΣΟΚ με σχέδιο, με πρόταση, με διαφάνεια, μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον για την ελπίδα και την προοπτική, για την Ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας.


Βέροια, 11-05-2009

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.