header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Προβλήματα στην διάθεση της φετινής παραγωγής Συμπύρηνου Ροδακίνου"

ΠΡΟΣ : «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,
Η καλλιέργεια των συμπύρηνων ροδάκινων στο Νομό Ημαθίας αποτελεί κύρια ενασχόληση μεγάλου αριθμού παραγωγών και την βασική πηγή του ετήσιου εισοδήματός τους. Από τους 500.000 περίπου τόνους της αναμενόμενης ετήσιας εγχώριας παραγωγής, περίπου τα μισά (250.000 τόνοι) παράγονται στο Νομό Ημαθίας. Κατά συνέπεια, στην βιομηχανία μεταποίησης του προϊόντος απασχολούνται σήμερα πάνω από 10.000 μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας, ότι η καλλιέργεια του ροδάκινου συμβάλει καθοριστικά τόσο στην καταπολέμηση της ανεργίας σε ένα Νομό αποβιομηχανοποιημένο, όσο και στην ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής.
Όπως όλα δείχνουν, όμως, η φετινή παραγωγή, που φαίνεται να είναι κανονική, προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της να μείνει αδιάθετη. Και αυτό διότι, ήδη στις αποθήκες των βιομηχανικών μονάδων υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες του προϊόντος από την περσινή παραγωγή. Τα καταμετρημένα αποθέματα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2009, ισοδυναμούσαν με επεξεργασία 300.000 τόνων παραγωγής. Έτσι, ενώ πέρυσι οι βιομηχανίες επεξεργάστηκαν περίπου 400.000 τόνους του παραγόμενου προϊόντος, από τις οποίες οι 250.000 τόνοι μεταποιήθηκαν σε κονσέρβα, οι 110.000 τόνοι σε χυμό, οι 30.000 τόνοι καταψύχθηκαν και οι υπόλοιποι 10.000 τόνοι χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερική κατανάλωση, φέτος η ποσότητα που θα μπορέσουν οι βιομηχανίες να απορροφήσουν, δε θα ξεπεράσει τις 150.000 - 200.000 τόνους σε σύνολο παραγωγής 500.000 τόνων! Άρα, η πλεονάζουσα ποσότητα που προβλέπεται να μείνει αδιάθετη θα φτάσει περίπου τους 200.000 τόνους.
Το πρόβλημα διάθεσης του βιομηχανικού προϊόντος αποδίδεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα των τελευταίων χρόνων στις αποθήκες των βιομηχανιών μεταποίησης. Αυτό είναι αποτέλεσμα, όμως, και των υπέρογκων εξαγωγικών δασμών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των εισαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες με φθηνότερο κοστολόγιο όπως η Κίνα, αλλά κυρίως, η Νότια Αφρική, η οποία καλύπτει και το 80% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι ότι η φετινή παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου θα δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα. Η καταστροφή των Ελλήνων παραγωγών, που πωλούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά στις βιομηχανίες μεταποίησης, αλλά και του ιδίου του κλάδου μεταποίησης, θα είναι σημαντική και τίθεται θέμα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους, αλλά και της ομαλής συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας. Θεωρούμε πως το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και ο ρόλος της πολιτείας θα πρέπει να είναι παρεμβατικός για να μπορέσει να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών με δεδομένο ότι η συγκομιδή της καινούργιας παραγωγής θα αρχίσει σε λίγους μήνες.

Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός:

Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλεονάζουσας φετινής παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου και να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών;

Βέροια 06-05-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.