header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Οικολογική καταστροφή που εξακολουθεί να συντελείται στην Τάφρο 66"

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,
Σε προηγούμενες ερωτήσεις μας, έχουμε επισημάνει το πρόβλημα που εξακολουθεί εδώ και δεκαετίες να είναι υπαρκτό στο Νομό Ημαθίας και αφορά την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Τάφρο 66.
Η Τάφρος 66, η οποία έχει συνολικό μήκος 39 χλμ. δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει τα πλεονάζοντα επιφανειακά νερά της λεκάνης από την Πέλλα και την Ημαθία και να αρδεύει τις παρόχθιες γεωργικές εκτάσεις.
Τα νερά της Τάφρου 66 χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα και μέσω αυτού στο Θερμαϊκό.
Η σημασία της Τάφρου για την ανάπτυξη των περιοχών απ' όπου διέρχεται είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη, όμως τις δύο τελευταίες δεκαετίες το κανάλι έχει εξελιχθεί σε οικολογικό εφιάλτη εξαιτίας της εγκληματικής ιδιωτικής δράσης αλλά και της αδιαφορίας της Πολιτείας, η οποία, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της, δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια έως τώρα.
Οι κονσερβοποιίες φρούτων που ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους αν και διαθέτουν συστήματα βιολογικών καθαρισμών τα οποία δε θέτουν σε λειτουργία για να αποφύγουν τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και οι δεκάδες βιοτεχνίες που λειτουργούν κατά μήκος του καναλιού, έχουν μετατρέψει την Τάφρο σε αγωγό θανατηφόρων δηλητηρίων, που μολύνουν εδώ και σχεδόν 20 χρόνια τις γύρω περιοχές σε μεγάλη έκταση και καταστρέφουν στο πέρασμα τους κάθε πηγή ζωής.
Η εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας, η αποξυγόνωση του νερού, η αφόρητη δυσοσμία, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών, η αυξημένη παθογένεια των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για το ευρύτερο οικοσύστημα του κάμπου αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Κρίνεται, λοιπόν, άμεση η παρέμβαση από την Πολιτεία με σκοπό να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του προβλήματος, που ξεφεύγει από τα σύνορα του Νομού Ημαθίας, ώστε να κινηθούν οι διεργασίες για τη συνολική και βιώσιμη λύση του. Οφείλει, επίσης, να αναλογιστεί ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα αρχίσει η εντατική λειτουργία των βιομηχανιών μεταποίησης ροδάκινου στην Ημαθία αλλά και στην Πέλλα, οπότε το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο και θα πρέπει οι παρανομούντες να τιμωρηθούν.


Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να σταματήσει η μόλυνση της τάφρου 66 από τις βιομηχανικές και ιδιωτικές αυθαιρεσίες, να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή και να προστατευθεί η δημόσια υγεία;
2. Έχει επιβληθεί ποτέ κάποιο πρόστιμο στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα την Τάφρο και ποιο ήταν το ύψος του; Πρόκειται να επιβληθούν και στο μέλλον πρόστιμα στις βιομηχανίες, οι οποίες σε λίγους μήνες θα αρχίσουν την επεξεργασία ροδακίνων και το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο;

Βέροια 11-05-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.