header-photo

19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων (1916–1923)

Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού, που έζησε και άκμασε στο βόρειο τμήμα της Μικράς Ασίας μέχρι το 1922. Η αναγνώριση αυτή δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.
Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 – 1922) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του αιώνα μας. Οι απώλειες των Ποντίων, σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα, ανέρχονται σε 303.238 ως το 1922, και 353.000 ως το Μάρτιο του 1924, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του ολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου!
Τον επίλογο της τραγικής ποντιακής γενοκτονίας αποτελεί ο βίαιος ξεριζωμός των επιζώντων μετά τη νίκη της Τουρκίας. Με τη συνθήκη της ανταλλαγής των πληθυσμών έρχονται στην Ελλάδα και οι τελευταίοι επιζώντες. Μοναδική αλλά και μεγάλη παρηγοριά, ότι οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, οι αιώνιοι Ακρίτες, θωράκισαν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στη βόρεια Ελλάδα. Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό.
Η 19η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία το 1919 άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση εξόντωσης του Ελληνισμού στον Πόντο, μας υποχρεώνει να μη σταθούμε σιωπηλοί μπροστά σε μια από τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Η μέρα αυτή επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους. Του χρέους της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της διεθνούς αναγνώρισης. Η τραγωδία των Ελλήνων, που τιμούμε σήμερα, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που απαιτούνται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία. Και κάθε γενοκτονία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν επιδέχεται παραγραφή.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, λοιπόν, δεν αφορά μόνο μια πληθυσμιακή ομάδα, ούτε μόνο τους Έλληνες αλλά απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Όλοι οι Έλληνες, ανά τον κόσμο, οφείλουμε να διεκδικήσουμε ακόμη πιο δυναμικά να φωτιστούν οι σκοτεινές αυτές σελίδες της ελληνικής ιστορίας!Όπως διακήρυξε η γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2001 «το να αρνείται κανείς την ύπαρξη της Γενοκτονίας είναι σαν να σκοτώνει για δεύτερη φορά τα θύματα και να αναβιώνει τον πόνο των επιζώντων».
Η 19η Μαΐου, λοιπόν, είναι ημέρα εθνικού πόνου και εθνικής μνήμης. Είναι ημέρα τιμής και χρέους. Είναι επέτειος μνήμης και τιμής σε εκείνους που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις, που υπέφεραν απλά και μόνο γιατί ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γιατί ήταν Έλληνες!


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

ΟΣΔΕ ΑΓΡΟΤΩΝ

Μετά από καθυστέρηση πέντε ετών και αφού επέβαλλε στους αγρότες «χαράτσι» κάθε χρόνο για την εγγραφή τους στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά αδυνατεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της! Οι προειδοποιήσεις, οι χρηματικές ποινές και οι παρατάσεις που έχουν δοθεί στη χώρα μας, για την ολοκλήρωση του συστήματος ΟΣΔΕ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επανειλημμένες τα τελευταία χρόνια. Και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε προκηρύξει διαγωνισμό στις 29.10.2008 για την υλοποίηση του συστήματος, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες! Και ενώ τελικά, στις 9.4.2009 ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή, η οποία απαλλάσσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τα έξοδα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, οι ΕΑΣ τους καλούν να καταβάλουν τις σχετικές χρεώσεις προκειμένου να συμπληρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι οποίες, σημειωτέον, φέτος είναι αυξημένες έως και 130% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών. Και αυτό γιατί στην πράξη ο νόμος δε μπορεί να εφαρμοστεί, αφού η Κυβέρνηση, μετά την ψήφισή του, δεν έχει ακολουθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Δεν έχει προχωρήσει ούτε στη δημοσίευση της αναφερόμενης τροπολογίας στο ΦΕΚ, ούτε στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τον ορισμό επιτροπής διαπραγμάτευσης, ούτε στον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για ανεύθυνη και εγκληματική αδράνεια της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο φέρει εξολοκλήρου την πολιτική ευθύνη. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι απόλυτα δικαιολογημένες, αφού επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η αναξιοπιστία και η διαχειριστική ανικανότητα της Κυβέρνησης, που εξακολουθεί να τους εμπαίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και να τους υποχρεώνει να πληρώσουν το «χαράτσι» του ΟΣΔΕ, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι αγρότες δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Καλούμε τώρα την κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον εμπαιγμό και να εφαρμόσει αμέσως την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΒΕΡΟΙΑ, 13-5-2009

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Οικολογική καταστροφή που εξακολουθεί να συντελείται στην Τάφρο 66"

ΠΡΟΣ:«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,
Σε προηγούμενες ερωτήσεις μας, έχουμε επισημάνει το πρόβλημα που εξακολουθεί εδώ και δεκαετίες να είναι υπαρκτό στο Νομό Ημαθίας και αφορά την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Τάφρο 66.
Η Τάφρος 66, η οποία έχει συνολικό μήκος 39 χλμ. δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει τα πλεονάζοντα επιφανειακά νερά της λεκάνης από την Πέλλα και την Ημαθία και να αρδεύει τις παρόχθιες γεωργικές εκτάσεις.
Τα νερά της Τάφρου 66 χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα και μέσω αυτού στο Θερμαϊκό.
Η σημασία της Τάφρου για την ανάπτυξη των περιοχών απ' όπου διέρχεται είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη, όμως τις δύο τελευταίες δεκαετίες το κανάλι έχει εξελιχθεί σε οικολογικό εφιάλτη εξαιτίας της εγκληματικής ιδιωτικής δράσης αλλά και της αδιαφορίας της Πολιτείας, η οποία, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της, δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια έως τώρα.
Οι κονσερβοποιίες φρούτων που ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους αν και διαθέτουν συστήματα βιολογικών καθαρισμών τα οποία δε θέτουν σε λειτουργία για να αποφύγουν τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και οι δεκάδες βιοτεχνίες που λειτουργούν κατά μήκος του καναλιού, έχουν μετατρέψει την Τάφρο σε αγωγό θανατηφόρων δηλητηρίων, που μολύνουν εδώ και σχεδόν 20 χρόνια τις γύρω περιοχές σε μεγάλη έκταση και καταστρέφουν στο πέρασμα τους κάθε πηγή ζωής.
Η εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας, η αποξυγόνωση του νερού, η αφόρητη δυσοσμία, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών, η αυξημένη παθογένεια των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για το ευρύτερο οικοσύστημα του κάμπου αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Κρίνεται, λοιπόν, άμεση η παρέμβαση από την Πολιτεία με σκοπό να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του προβλήματος, που ξεφεύγει από τα σύνορα του Νομού Ημαθίας, ώστε να κινηθούν οι διεργασίες για τη συνολική και βιώσιμη λύση του. Οφείλει, επίσης, να αναλογιστεί ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα αρχίσει η εντατική λειτουργία των βιομηχανιών μεταποίησης ροδάκινου στην Ημαθία αλλά και στην Πέλλα, οπότε το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο και θα πρέπει οι παρανομούντες να τιμωρηθούν.


Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να σταματήσει η μόλυνση της τάφρου 66 από τις βιομηχανικές και ιδιωτικές αυθαιρεσίες, να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή και να προστατευθεί η δημόσια υγεία;
2. Έχει επιβληθεί ποτέ κάποιο πρόστιμο στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα την Τάφρο και ποιο ήταν το ύψος του; Πρόκειται να επιβληθούν και στο μέλλον πρόστιμα στις βιομηχανίες, οι οποίες σε λίγους μήνες θα αρχίσουν την επεξεργασία ροδακίνων και το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο;

Βέροια 11-05-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

Προτεραιότητες για τον Νομό Ημαθίας

Η θέση του Νομού Ημαθίας, μέσα στον Ελλαδικό αλλά και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο, το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό του κεφάλαιο, αλλά και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα έπρεπε να αναδειχθούν και να επενδυθούν ώστε να οδηγήσουν σε ανάπτυξη όλους τους τομείς της οικονομίας του τόπου.
Παρόλα αυτά, προβλήματα που τείνουν να γίνουν μόνιμα, εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν τροχοπέδη στην γενικότερη ανάπτυξη του Νομού.
Η Ημαθία είναι από τους λίγους Νομούς της χώρας που στερείται ενός Διοικητηρίου που να στεγάζει όλες τις Υπηρεσίες. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο της διασποράς των υπηρεσιών σε όλη την πόλη της Βέροιας, με αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων, λόγω ενοικίασης κτιρίων, εργατοωρών, αλλά και την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των πολιτών.
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βέροιας – Νάουσας – Έδεσσας. Ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2008, από τα 50 χιλιόμετρα δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα ούτε τα 7,5 με αποτέλεσμα να παραμένει ουσιαστικά σε απομόνωση το μεγαλύτερο μέρος της Ημαθίας.
Ακόμη ένα ημιτελές έργο στην περιοχή αποτελεί η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας. Το έργο στέκεται ημιτελές στην είσοδο της πόλης δύο χρόνια τώρα, αναμένοντας τη χρηματοδότηση του κράτους προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Ένα από τα άμεσης προτεραιότητας θέματα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια στον τομέα υποδομών του Νομού αποτελεί και η επέκταση του Νοσοκομείου της Βέροιας. Το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί πολύχρονο αίτημα, είχε καταρχήν ενταχθεί στο 3ο ΚΠΣ με σκοπό τη δημιουργία μιας μονάδας υψηλών προδιαγραφών. Κατόπιν απεντάχθηκε και αυτή τη στιγμή είναι «στον αέρα» ένα έργο που θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα της δημόσιας Υγείας της περιοχής. Δυστυχώς, μια χαμένη πενταετία στον τομέα των υποδομών και έργων Ανάπτυξης στην Ημαθία!
Ένα ακόμα οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδίως οι νέοι στο Νομό είναι η ανεργία, η οποία, σημειωτέον στην περιοχή της Νάουσας, αγγίζει το 50%! Η σκληρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση έχει αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας και έχει καθηλώσει μισθούς και συντάξεις, τη στιγμή που οι πολίτες ως καταναλωτές αντιμετωπίζουν τα ακριβότερα προϊόντα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όλου του Νομού. Και η σπουδαιότητα του αγροτικού κόσμου στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο Νομό Ημαθίας καλλιεργούνται περίπου 250.000 χιλιάδες στρέμματα ροδάκινου, υπάρχουν 2.500 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, εκ των οποίων τα 1.600 αποτελούν μόνο την καλλιέργεια πιπεριάς και επιπλέον παράγεται το 50% περίπου του βόειου κρέατος της ετήσιας εγχώριας παραγωγής.
Η κατάσταση, όμως, σε ότι αφορά στην εμπορία των αγροτικών εφοδίων και των αγροτικών προϊόντων διαμορφώνεται από τη λειτουργία των καρτέλ, που επηρεάζουν το εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι πωλούν φθηνά, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά και με τον τρόπο αυτό γίνεται μια μεγάλη μεταφορά εισοδήματος σε λίγους, που ελέγχουν πλήρως την αγορά. Αλλά και η κτηνοτροφία πληρώνει με το χειρότερο τρόπο τη λειτουργία των καρτέλ, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών του γάλακτος και του κρέατος. Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, οι παραγωγοί δοκιμάζονται σκληρά, με αποτέλεσμα τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους.
Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και το μεράκι των αγροτών της περιοχής, παρέχουν τη δυνατότητα να παράγονται υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, τα οποία χρειάζονται, όμως, την ανάλογη προβολή, τα κατάλληλα δίκτυα διακίνησης και διάθεσης και τη στήριξη της πολιτείας για να μπορούν μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον να κερδίσουν νέες αγορές.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δημοκρατίας έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια και την ύπαιθρο δημιουργώντας ανεργία, υπανάπτυξη και αδιέξοδα στους νέους, τους αγρότες και έφερε σε απόγνωση, από την έλλειψη ρευστότητας, την αγορά και το εμπόριο.
Όλα τα παραπάνω απειλούν το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του Νομού, χωρίς επίσης, να φαίνεται να υπάρχει ένας μακρόπνοος και αξιόπιστος αναπτυξιακός σχεδιασμός από τη σημερινή πολιτική ηγεσία. Σ΄ αυτό το έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής, το ΠΑΣΟΚ απαντάει με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης:
 Αύξηση στα κονδύλια των Δημόσιων Επενδύσεων για να στηριχθεί η περιφέρεια και η ύπαιθρος.
 Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης των δημοσίων έργων και μελετών και στα ΣΔΙΤ ώστε τα δημόσια έργα να ξαναγίνουν εργαλείο ανάπτυξης και περιφερειακής συνοχής.
 Μείωση της ανεργίας κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στην τετραετία.
 Ενίσχυση των μηχανισμών δίωξης αθέμιτων συμπράξεων (καρτέλ) στη διαμόρφωση των τιμών.
 Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα με προτεραιότητα τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές και τις περιοχές που πλήττονται τα βασικά προϊόντα.
 Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών για δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεών τους.

Το ΠΑΣΟΚ με σχέδιο, με πρόταση, με διαφάνεια, μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον για την ελπίδα και την προοπτική, για την Ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας.


Βέροια, 11-05-2009

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: "Προβλήματα στην διάθεση της φετινής παραγωγής Συμπύρηνου Ροδακίνου"

ΠΡΟΣ : «ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κύριε Υπουργέ,
Η καλλιέργεια των συμπύρηνων ροδάκινων στο Νομό Ημαθίας αποτελεί κύρια ενασχόληση μεγάλου αριθμού παραγωγών και την βασική πηγή του ετήσιου εισοδήματός τους. Από τους 500.000 περίπου τόνους της αναμενόμενης ετήσιας εγχώριας παραγωγής, περίπου τα μισά (250.000 τόνοι) παράγονται στο Νομό Ημαθίας. Κατά συνέπεια, στην βιομηχανία μεταποίησης του προϊόντος απασχολούνται σήμερα πάνω από 10.000 μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας, ότι η καλλιέργεια του ροδάκινου συμβάλει καθοριστικά τόσο στην καταπολέμηση της ανεργίας σε ένα Νομό αποβιομηχανοποιημένο, όσο και στην ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής.
Όπως όλα δείχνουν, όμως, η φετινή παραγωγή, που φαίνεται να είναι κανονική, προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της να μείνει αδιάθετη. Και αυτό διότι, ήδη στις αποθήκες των βιομηχανικών μονάδων υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες του προϊόντος από την περσινή παραγωγή. Τα καταμετρημένα αποθέματα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2009, ισοδυναμούσαν με επεξεργασία 300.000 τόνων παραγωγής. Έτσι, ενώ πέρυσι οι βιομηχανίες επεξεργάστηκαν περίπου 400.000 τόνους του παραγόμενου προϊόντος, από τις οποίες οι 250.000 τόνοι μεταποιήθηκαν σε κονσέρβα, οι 110.000 τόνοι σε χυμό, οι 30.000 τόνοι καταψύχθηκαν και οι υπόλοιποι 10.000 τόνοι χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερική κατανάλωση, φέτος η ποσότητα που θα μπορέσουν οι βιομηχανίες να απορροφήσουν, δε θα ξεπεράσει τις 150.000 - 200.000 τόνους σε σύνολο παραγωγής 500.000 τόνων! Άρα, η πλεονάζουσα ποσότητα που προβλέπεται να μείνει αδιάθετη θα φτάσει περίπου τους 200.000 τόνους.
Το πρόβλημα διάθεσης του βιομηχανικού προϊόντος αποδίδεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα των τελευταίων χρόνων στις αποθήκες των βιομηχανιών μεταποίησης. Αυτό είναι αποτέλεσμα, όμως, και των υπέρογκων εξαγωγικών δασμών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των εισαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες με φθηνότερο κοστολόγιο όπως η Κίνα, αλλά κυρίως, η Νότια Αφρική, η οποία καλύπτει και το 80% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι ότι η φετινή παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου θα δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα. Η καταστροφή των Ελλήνων παραγωγών, που πωλούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά στις βιομηχανίες μεταποίησης, αλλά και του ιδίου του κλάδου μεταποίησης, θα είναι σημαντική και τίθεται θέμα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους, αλλά και της ομαλής συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας. Θεωρούμε πως το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και ο ρόλος της πολιτείας θα πρέπει να είναι παρεμβατικός για να μπορέσει να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών με δεδομένο ότι η συγκομιδή της καινούργιας παραγωγής θα αρχίσει σε λίγους μήνες.

Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός:

Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλεονάζουσας φετινής παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου και να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών;

Βέροια 06-05-2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο...