header-photo

Ερώτηση με Θέμα "Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου"

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
1. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: «Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου».

Κύριε Υπουργέ.
Οι διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, ορίζουν ότι ο Δημόσιος Τομέας, εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες, «περιλαμβάνει και Ν.Π.Ι.Δ. δημόσιου χαρακτήρα, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου σκοπούς».
Το Γενικό Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στη Θεσ/κη, λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελές, που δεν μπορεί να μετατραπεί σε κερδοσκοπική επιχείρηση και βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Επίσης, το νοσοκομείο διασυνδέεται λειτουργικά με το Β΄Πε.Σ.Υ.Π, εφημερεύει στο πλαίσιο του προγράμματος εφημεριών όλων των Νοσοκομείων του Νομού Θεσ/κης και οι πάσης φύσεως προμήθειες διενεργούνται με τις διατάξεις που ισχύουν στα Ν.Π.Δ.Δ.
Η επιλογή του προσωπικού, (νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού, κλπ) γίνεται με τις διατάξεις του Ν. 2190/94 ύστερα από προκήρυξη, η οποία αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ για έλεγχο νομιμότητας.
Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ανήκει στο Δημόσιο Τομέα και επομένως πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Δημοσίου και στα εργασιακά θέματα.
Ωστόσο όμως, πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι παραιτήθηκαν από το νοσοκομείο και προσελήφθηκαν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. ταλαιπωρούνται, γιατί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα χρόνια υπηρεσίας τους στο εν λόγω Νοσοκομείο, ως δημόσια υπηρεσία, με συνέπεια να έχουν μείωση των αποδοχών τους, αλλά και επιβράδυνση της μισθολογικής και ιεραρχικής τους εξέλιξης.
Αυτή η αδικία όμως δεν υπάρχει στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, οι οποίοι είναι ισότιμοι με τους γιατρούς του Ε,Σ.Υ και ο χρόνος υπηρεσίας τους αναγνωρίζεται ως Δημόσια προϋπηρεσία, αφού με Νομοθετική Διάταξη τακτοποιήθηκε γι’ αυτούς αυτό το πρόβλημα.
Αυτό δημιουργεί μια άδικη και άνιση μεταχείριση των εργαζομένων, συνιστά μια δυσμενή διάκριση, η οποία έχει επίπτωση στους ίδιους τους εργαζόμενους και φυσικά στους ασθενείς.
Επίσης, ενώ με τις διατάξεις του Ν.3613/2007 επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλων κρατικών Νομικών προσώπων ιδιωτικού Δικαίου, η διοίκηση του Νοσοκομείου είναι αρνητική σε αιτήσεις εργαζομένων.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

1.Προτίθεται να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων, ώστε να αναγνωρίζεται ο χρόνος εργασίας στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ως χρόνος Δημόσιας υπηρεσίας, για τους εργαζόμενους που παραιτήθηκαν από το Νοσοκομείο και εργάζονται σε Ν.Π.Δ.Δ.;
2.Προτίθεται να δώσει εντολή στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ώστε να μην είναι αρνητική, σε αιτήσεις εργαζομένων για μετάταξη ;



Βέροια 17 9-2008

Ο ερωτών Βουλευτής
Σιδηρόπουλος Αναστάσιος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς κο Σιδηρόπουλο,
Κύριε βουλευτά,
ένα παρόμοιο ερώτημα έχω και εγώ σχετικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε Ν.Π.Ι.Δ. (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ) από το νοσοκομείο που έχω διοριστεί και εργάζομαι. Μετά από τον Ν. 3613/2007 για τις μετατάξεις, υπέβαλα αίτηση αναγνώρισης προυπηρεσίας, που δυστυχώς απορρίφθηκε. Κάτι που θεωρώ άδικο, αφού για μετατασσόμενο συνάδελφο από το ανωτέρω Ν.Π.Ι.Δ. αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία. Σχετικά έχω στείλει αναφορά στον συνήγορο του πολίτη.
Εφόσον το δημόσιο δέχεται υπαλλήλους από Ν.Π.Ι.Δ. με μετάταξη θα πρέπει να αναγνωρίζεται η προυπηρεσία σε αυτά για όλους.
Παρακαλώ εάν υπήρξε κάποια απάντηση στην ερώτησή σας αυτή θα σας ήμουν ευγνώμων να μου την στείλετε στο ma41580@yahoo.gr.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αλεξίου Μαργαρίτα

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος είπε...

Σύμφωνα με το άρθρο (6 εδ. α του Ν.3613/2007), η διαδικασία κάλυψης κενών θέσεων με μετάταξη-μεταφορά διέπεται αναλογικά από τις σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007). Εν προκειμένω, αφενός στο άρθρο 74 παρ. 1 εδ. δ του Ν.3528/2007 ορίζεται ότι η μετάταξη υπαλλήλου διενεργείται με κοινή απόφαση των οικείων διοικητικών συμβουλίων, η οποία απόφαση προϋποθέτει τη συνυπογραφή της πράξης και συνιστά διακριτική ευχέρεια των οικείων οργάνων και όχι δέσμια αρμοδιότητα αυτών, και αφετέρου στο άρθρο 20 του Ν.3580/2007 ορίζεται ότι για την μεταφορά προσωπικού από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του ίδιου Υπουργείου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Προέδρων των αντιστοίχων Ν.Π.Ι.Δ και Ν.Π.Δ.Δ..

Αν επιθυμήτε ολόκληρη την απάντηση του Υπουργείου, επικοινωνήστε με το γραφείο, στο τηλέφωνο 2331073113.
Σας ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.