header-photo

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011

Για να ξεκινήσω από τον φίλο κ. Τζέκη, κατανοώ την πλευρά της Αριστεράς όταν κάνει κριτική μέσα σε αυτή την Αίθουσα, γιατί πραγματικά έχει μία συνέπεια, έχει σταθερές θέσεις, έχει αγώνες κοντά στο εργατικό κίνημα και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να τους καταλογίσει και κάποιος κάτι, γιατί δεν κυβέρνησαν αυτοί τη χώρα.
Όμως, πραγματικά μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση να έρχονται Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι, λες και έχουν πάθει πολιτική αμνησία, λες και για πρώτη φορά σε αυτή την χώρα θα ψηφίσουμε τον πρώτο Προϋπολογισμό, ξεχνάνε ότι μόλις πριν ένα χρόνο κυβερνούσαν αυτοί τη χώρα και δημιούργησαν τα τεράστια ελλείμματα. Δεν άκουσα να λένε τίποτα για όλα αυτά. Αυτοί παρέλαβαν το χρέος από τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ και το έφτασαν να ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Πήραν το έλλειμμα από το 5% και το πήγαν στο 15%. Και ενώ είχαμε μία ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, φτάσαμε να έχουμε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά- και εμφανίζονται σε αυτή την Αίθουσα, οι καταστροφείς ουσιαστικά της ελληνικής οικονομίας, ως τιμητές και αναρωτιούνται γιατί υπάρχει Μνημόνιο σε αυτή τη χώρα.
Κοιταχτείτε λίγο στο καθρέφτη! Θα πάρετε την απάντηση. Αν κοιταχτείτε στον καθρέφτη ως Νέα Δημοκρατία, θα πάρετε την απάντηση γιατί υπάρχει Μνημόνιο σήμερα στη χώρα.
Πρόκειται άραγε για έναν Προϋπολογισμό που πραγματικά μπορεί να οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε μία άλλη κοινωνική πολιτική, μπορεί να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στη χώρα; Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος μπορεί πραγματικά να απαντήσει στα τεράστια προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος;
Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Βλέπουμε ποια είναι η πραγματικότητα και πάνω σε αυτή την πραγματικότητα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, προσπαθούμε να χτίσουμε έναν Προϋπολογισμό που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι μια βάση, στην οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να πατήσει σταθερά για να κάνει τα επόμενα βήματά της μπροστά. Διότι όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μια διαρκή οπισθοδρόμηση της χώρας.
Και επειδή ακούω πολλούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να έρχονται εδώ και να μας περιγράφουν ότι αυτή η οικονομική πολιτική είναι λαθεμένη και θέλουν να μας υποδείξουν μια άλλη οικονομική πολιτική, την οποία, βεβαίως, δεν την έχουμε ακούσει, αναρωτιέμαι το εξής και είναι εύλογο το ερώτημα: Καλά, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σήμερα είναι Αρχηγός της, αυτό το μαγικό μυστικό γιατί δεν το είπε στον κ. Καραμανλή να μην εξαναγκαστεί να αποδράσει νύχτα και μάλιστα, χωρίς φεγγάρι; Να το έλεγε, λοιπόν, τότε, το μυστικό, να λύναμε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και να μην είμαστε σήμερα σε αυτή την Αίθουσα να συζητάμε για μνημόνια, για τρόικες και για όποια άλλα ζητήματα.
Επίσης, πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας –και λυπάμαι ειλικρινά- ξέφυγαν από τη συζήτηση και άρχισαν να μιλάνε για πατριωτισμό, άφησαν υπονοούμενα περί μειοδοσίας και μας πήγαν πολλά χρόνια πίσω σε παρωχημένα, σε ξεπερασμένα ζητήματα. Σήμερα, οι νέοι άνθρωποι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι του μόχθου, της εργασίας έχουν άλλες προτεραιότητες και άλλες ανάγκες και σίγουρα δεν μπορούν να αντιληφθούν όλα αυτά, τα οποία με λύπη μου ακούω από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτήν την Αίθουσα.
Κάποιοι άλλοι με ειρωνική, μάλιστα, διάθεση καταβάλλουν προσπάθεια να απαξιώσουν τη συνεχή παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας στο εξωτερικό, ο οποίος είναι στην πρώτη γραμμή για τη σωτηρία της πατρίδας, αντί να επαινούν αυτή τη μεγάλη του προσπάθεια. Δεν είναι κρυπτόμενος, δεν προσπαθεί να δοξαστεί κρυπτόμενος ή -αν θέλετε- να αποδοκιμαστεί κρυπτόμενος. Είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και του αγώνα με αποτέλεσμα να συζητάμε για το μηχανισμό στήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συζητάμε για τα ευρωομόλογα και, απ’ ό,τι φαίνεται, να δικαιώνεται από πολλές χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτέλους, μπαίνουν και τα πολιτικά ζητήματα σ’ αυτή τη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει πλέον να δει τους λαούς και όχι τα συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας. Επαναπροσδιορίζει, λοιπόν, και επαναπροσανατολίζει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που παίρνει ο Πρωθυπουργός της χώρας μας.
Κύριε Υπουργέ, κατανοεί η ελληνική κοινωνία ότι είμαστε σε έκτακτη ανάγκη και μοιραία το ΠΑΣΟΚ δρα με αυτό τον τρόπο, το οποίο πραγματικά βελτίωσε τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου το βιοτικό-οικονομικό επίπεδο των Ελλήνων, των συνταξιούχων, των εργαζόμενων. Το κατανοεί, αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να είμαστε λίγο δικαιότεροι. Το ότι σε όλους τους πολίτες, άσχετα με το τι μισθό έχουν ή τι σύνταξη παίρνουν, κάνουμε περίπου με έναν ενιαίο τρόπο την περικοπή ίσως δεν είναι και το δικαιότερο. Ίσως θα πρέπει να το δείτε ξανά αυτό το κομμάτι, γιατί πιστεύω ότι όταν ο λαός νοιώθει ότι υπάρχει δικαιοσύνη, στηρίζει ακόμη περισσότερο.
Επειδή είναι παρών και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θέλω και αυτόν να τον συγχαρώ δημόσια γιατί πραγματικά αφουγκράζεται την κοινωνία και παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που πραγματικά θα εξυγιάνουν και την πολιτική ζωή της χώρας και θα δώσουν μια άλλη κατεύθυνση μέσα στην ελληνική κοινωνία, γιατί το πολιτικό προσωπικό σήμερα δοκιμάζεται, χλευάζεται και πιστεύω ότι πρώτα και κύρια από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.
Επειδή προέρχομαι από έναν αγροτικό νομό, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι πρέπει –και άκουσα τον κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει ένα όραμα, ότι έχει ένα σχέδιο για την ελληνική γεωργία- άμεσα, γρήγορα, έγκαιρα να έρθουν αυτά τα νομοσχέδια στη Βουλή για να δώσουν μια άλλη προοπτική και κατεύθυνση. Επειδή αναφέρθηκα στους Έλληνες αγρότες, θα ήθελα -μιας και είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος- να πω ότι η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει με τα ίδια χαρακτηριστικά για να στηρίξει την ελληνική ύπαιθρο και τους Έλληνες αγρότες, διότι πραγματικά είναι ένα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο.
Βέβαια, για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις όποιες απώλειες από το εισόδημα, νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη -παίρνει τις πρωτοβουλίες ο κ. Χρυσοχοΐδης- στη μείωση του κόστους διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών.
Στηρίζουμε, λοιπόν, τον Προϋπολογισμό, στηρίζουμε την Κυβέρνηση γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει ξανά προοπτική, ελπίδα και ανάπτυξη στη χώρα. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στην Κυβέρνηση, η οποία με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και με συνέπεια χαράσσει την πολιτική της και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα είναι αλληλέγγυοι σ’ αυτήν την προσπάθειά σας.
Ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.