header-photo

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ

Με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο συναντήθηκε ο Βουλευτής Τάσος Σιδηρόπουλος, προκειμένου να του επισημάνει τη σπουδαιότητα του προϊστορικού οικισμού της 7ης χιλιετίας π.Χ. στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας και την ανάγκη ανάδειξής του, τόσο με τη στράτευση ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, αλλά και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Ο Βουλευτής τόνισε στον Υπουργό την ιστορική σπουδαιότητα του οικισμού της Νέας Νικομήδειας μιας και αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους Νεολιθικούς οικισμούς όχι μόνο στον ελληνικό και βαλκανικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Στα σημαντικά ευρήματα του οικισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 24 μονόχωρα και δίχωρα οικήματα ορθογώνιας ή τετράγωνης κάτοψης, εκ των οποίων ένα αναγνωρίστηκε ως κτίριο δημόσιου – κοινοτικού χαρακτήρα, λόγω μεγέθους και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Από τα λοιπά πλούσια ευρήματα ξεχωρίζουν κατάλοιπα τροφής και αποθήκευσης, πήλινα σκεύη, ειδώλια, σφραγίδες, κοσμήματα, ταφές κάτω από τα δάπεδα των οικημάτων (χαρακτηριστικές της περιόδου, γνωστές και από άλλους νεολιθικούς οικισμούς, όπως της Μ. Ανατολής) κ.α.
Η σημασία του ως ένας από τους αρχαιότερους γεωργικούς οικισμούς του ανθρώπου, είναι δεδομένη και επιβάλλει πλέον την ιδέα της ανάδειξής του σε έναν αρχαιολογικό χώρο ανάλογων προδιαγραφών με τη διεθνή ακτινοβολία του και τις κοινωνικές, ιδεολογικές και οικονομικές δομές του.
Ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό ότι η μελέτη ανάδειξης του οικισμού - με χρηματοδότηση του Υπ. Μακεδονίας – Θράκης και τη συμβολή του Δ. Αποστόλου Παύλου – από την αρμόδια ΙΖ’ Εφορία Π.Κ.Α. ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2007 και εγκρίθηκε από το ΚΑΣ το Σεπτέμβριο του 2008. Σύμφωνα με τη μελέτη ανάδειξης ναυαρχίδα του εγχειρήματος θα αποτελέσει το Κέντρο Υποδοχής των επισκεπτών σε έναν ευμεγέθη χώρο πολλαπλών χρήσεων, όπου θα γίνεται χρήση όχι μόνον εικόνας και αναπαραστάσεων αλλά και σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού για διευκόλυνση του επισκέπτη και καλύτερη κατανόηση.
Συμπληρωματικά, προβλέπεται η διαμόρφωση ημι-υπαίθριου χώρου για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώροι στάθμευσης οχημάτων, έκδοση εισιτηρίων, πώληση αναμνηστικών και άλλων σχετικών ειδών, αναψυκτήριο για την ανάπαυση των επισκεπτών. Οι παραπάνω δράσεις θα στεγαστούν σε δημοτική έκταση 11 στρεμμάτων. Η πρώιμη χρονολόγησή του δίνει τη δυνατότητα της συγκρότησης μιας ιδιαίτερης πρότασης ανάδειξης με χαρακτήρα ιστορικό – εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό – τουριστικό, όπου άξονα αναφοράς θα αποτελέσει η εξοικείωση του κοινού με τη μετάβαση από τις τροφοσυλλεκτικές στις τροφοπαραγωγικές κοινωνίες (12η – 8η χιλιετία) και πρωτίστως θα εστιάσει στην παρουσίαση πληροφοριών για την οργάνωση των πρώιμων αγροτικών κοινοτήτων (7η – 6η χιλιετία).
Ο κ. Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι μετά την προτεραιότητα που δόθηκε από το Υπουργείο για την προστασία και ανάδειξη μέσω του Β’ και Γ΄ ΚΠΣ γνωστών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ημαθίας (Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας, Λευκάδια) θα πρέπει τώρα να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην υποψηφιότητα του Προϊστορικού Οικισμού της Νέας Νικομήδειας για άμεση ανάδειξή του. Η υλοποίηση του παραπάνω έργου, τόνισε ο Βουλευτής, θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής, όπου απουσιάζει η περίοδος της Προϊστορίας, ενώ στην πραγματικότητα έχει τόσο σπουδαία παρουσία, αλλά και θα ανανεώσει το ενδιαφέρον για επισκεψιμότητα στην περιοχή, και επομένως θα αυξήσει τις δυνατότητες εργασιακής απασχόλησης σε έναν ικανό αριθμό πολιτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.