header-photo

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
νομίζω ότι όλοι σ’ αυτήν την Αίθουσα παραδεχόμαστε ότι ο πολιτικός κόσμος περνάει τη χειρότερη περίοδο, σε ό,τι αφορά την κρίση εμπιστοσύνης από τους πολίτες, μια κρίση η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Και για να αποκατασταθεί, θα πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτό το καθολικό αίτημα των πολιτών χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Πρέπει με ειλικρίνεια να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, για να πείσουμε τους πολίτες ότι αξίζει να εμπιστευθούν ξανά τους πολιτικούς και την πολιτική ζωή στη χώρα.

Επειδή έτυχε να έχω την τιμή να είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου αυτό το διάστημα, οφείλω να πω εξ αρχής ότι οι διαδικασίες, οι οποίες έγιναν σ’ αυτήν την Επιτροπή, έγιναν με έναν άψογο, ποιοτικό, πολιτισμένο και αμιγώς δημοκρατικό τρόπο. Και νομίζω αυτό έχει αναγνωριστεί από όλες τις πτέρυγες και από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Πραγματικά, φθάσαμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα, με τα οποία θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή, έχουν συμφωνήσει.
Όλως παραδόξως, για μικροκομματικούς λόγους, για λόγους επικοινωνιακούς, για λόγους εντυπώσεων, έχουμε φτάσει να εμφανίζουμε πέντε διαφορετικές ενδεχόμενες απόψεις και θέσεις, ενώ επί της ουσίας – πλην της Νέας Δημοκρατίας - όλοι συμφωνούμε.
Είναι παράδοξο ότι η Νέα Δημοκρατία - η οποία φαίνεται να ξέχασε ότι κυβερνούσε από το 2004 και για πεντέμισι χρόνια- να μην εμφανίζει πουθενά, μα πουθενά ευθύνη κανενός από τους Υπουργούς και Υφυπουργούς της.
Κανείς από τη Νέα Δημοκρατία δεν αναφέρεται σε αυτό το σκάνδαλο. Μιλάτε για «θέματα», μιλάτε για «υποθέσεις». Κανείς δεν τολμάει να μιλήσει για σκάνδαλο. Απαγορευμένη λέξη είναι;
Εάν, λοιπόν, αυτό το κατεξοχήν σκάνδαλο, στο οποίο έχουμε ξεπούλημα δημόσιας γης και μάλιστα, με προκλητικούς` και πρωτοφανείς τρόπους για τη χώρα- δεν το χαρακτηρίζουμε ως σκάνδαλο, δεν καταλαβαίνω, εάν η Νέα Δημοκρατία έχει αντιληφθεί για ποιους ίσως λόγους έχασε τις εκλογές. Γιατί εκτός, από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώ ότι ένας ακόμη βασικός λόγος, για τον οποίο έχασε τις εκλογές, ήταν το ότι είχε βουτηχθεί στα σκάνδαλα.
Ο κ. Καραμανλής κάποια στιγμή είπε ότι, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια, βρίσκεστε πια στην Αντιπολίτευση και ακόμη συνεχίζετε να υιοθετείτε αυτές τις λογικές, αυτές τις πρακτικές, του κ. Καραμανλή, ο οποίος, βεβαίως, επί πεντέμισι χρόνια ήταν Πρωθυπουργός, σήμερα, όμως, είναι εξαφανισμένος!
Ο ελληνικός λαός ζητάει απαντήσεις και η Νέα Δημοκρατία κρύβεται. Και κρύβεται, γιατί πολύ απλά η ίδια έχει δημιουργήσει, έχει συλλάβει, έχει καθοδηγήσει, έχει κατευθύνει και έχει εκτελέσει αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.
Και ακούω από την πλευρά της Ν. Δημοκρατίας να λέγεται ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλύπτει τους δικούς του». Όμως, οι δύο Υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πραγματικά έδωσαν μεγάλο αγώνα, με τις αναπομπές και με την ουσιαστικά κερδισμένη δίκη, την οποία πέτυχαν στη συνέχεια, αποκατέστησαν την τάξη σ’ αυτήν την ιστορία. Και παρ’ όλα αυτά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους παραπέμπει, έστω και για τις πολιτικές τους ευθύνες.
Όμως, η Νέα Δημοκρατία δεν βλέπει, ούτε έναν δικό της υπεύθυνο σ’ αυτήν την διαδικασία. Είναι άξιο απορίας, δηλαδή. Ζείτε σε άλλη χώρα;
Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, ζητάει απαντήσεις. Και οι ευθύνες μας είναι μεγάλες. Προκύψανε ανταλλαγές. Χάθηκε δημόσιος πλούτος, δημόσια γη, χρήματα, τα οποία διακινήθηκαν παράνομα.
Εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι ανοίχτηκε μόνο ένα μέρος των λογαριασμών και όχι το σύνολο του. Άρα, λοιπόν, χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Πρέπει να βρούμε τι έχει γίνει με όλο αυτό το «μαύρο» χρήμα, τί δρόμους ακολούθησε, ποιοί τελικά καρπώθηκαν από αυτήν την ιστορία και ποιοί τελικά κέρδισαν από αυτήν την ιστορία. Αυτά τα ερωτηματικά πρέπει να απαντηθούν.
Και παρ’ όλα αυτά κωφεύετε. Έρχεστε στη Βουλή, έρχεστε στην Ολομέλεια και ψάχνετε ευθύνες από αυτούς, οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε αυτήν την υπόθεση. Έτσι, όμως, δεν μπορεί ο πολιτικός κόσμος να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Το ΠΑΣΟΚ, γενναία μπαίνει μπροστά σε αυτά τα ζητήματα, διότι η διαφάνεια αποτελεί «σημαία» του, την οποία υπηρετεί και στηρίζει. Νομίζω, ότι και τα άλλα κόμματα συμβάλλουν και βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι πραγματικά το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η συνέπεια, είναι η αξιοκρατία, είναι η διαφάνεια, είναι η δημοκρατική λειτουργία, είναι η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών.
Μακάρι με την ταχύτητα με την οποία λειτουργήσατε και δώσατε μέσα από τις ανταλλαγές τόσα οικόπεδα στο Βατοπέδι και στους μοναχούς, μακάρι με την ίδια ευαισθησία να λειτουργούσε το ελληνικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια, τη στιγμή που οι πολίτες ταλαιπωρούνται είκοσι και τριάντα χρόνια για να πάρουν ένα οικόπεδο διακοσίων τετραγωνικών μέτρων.
Άρα, λοιπόν, είναι υποκριτική αυτή η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Στηρίζουμε την περαιτέρω έρευνα μέσα από την Προανακριτική διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια, θα αποδοθούν οι ευθύνες. Επιτέλους, οι ευθύνες πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν μπορεί συλλήβδην να κατηγορείται στο σύνολο του ο πολιτικός κόσμος.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.