Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
νομίζω ότι όλοι σ’ αυτήν την Αίθουσα παραδεχόμαστε ότι ο πολιτικός κόσμος περνάει τη χειρότερη περίοδο, σε ό,τι αφορά την κρίση εμπιστοσύνης από τους πολίτες, μια κρίση η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Και για να αποκατασταθεί, θα πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτό το καθολικό αίτημα των πολιτών χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Πρέπει με ειλικρίνεια να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, για να πείσουμε τους πολίτες ότι αξίζει να εμπιστευθούν ξανά τους πολιτικούς και την πολιτική ζωή στη χώρα.
Επειδή έτυχε να έχω την τιμή να είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου αυτό το διάστημα, οφείλω να πω εξ αρχής ότι οι διαδικασίες, οι οποίες έγιναν σ’ αυτήν την Επιτροπή, έγιναν με έναν άψογο, ποιοτικό, πολιτισμένο και αμιγώς δημοκρατικό τρόπο. Και νομίζω αυτό έχει αναγνωριστεί από όλες τις πτέρυγες και από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Πραγματικά, φθάσαμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα, με τα οποία θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή, έχουν συμφωνήσει.
Όλως παραδόξως, για μικροκομματικούς λόγους, για λόγους επικοινωνιακούς, για λόγους εντυπώσεων, έχουμε φτάσει να εμφανίζουμε πέντε διαφορετικές ενδεχόμενες απόψεις και θέσεις, ενώ επί της ουσίας – πλην της Νέας Δημοκρατίας - όλοι συμφωνούμε.
Είναι παράδοξο ότι η Νέα Δημοκρατία - η οποία φαίνεται να ξέχασε ότι κυβερνούσε από το 2004 και για πεντέμισι χρόνια- να μην εμφανίζει πουθενά, μα πουθενά ευθύνη κανενός από τους Υπουργούς και Υφυπουργούς της.
Κανείς από τη Νέα Δημοκρατία δεν αναφέρεται σε αυτό το σκάνδαλο. Μιλάτε για «θέματα», μιλάτε για «υποθέσεις». Κανείς δεν τολμάει να μιλήσει για σκάνδαλο. Απαγορευμένη λέξη είναι;
Εάν, λοιπόν, αυτό το κατεξοχήν σκάνδαλο, στο οποίο έχουμε ξεπούλημα δημόσιας γης και μάλιστα, με προκλητικούς` και πρωτοφανείς τρόπους για τη χώρα- δεν το χαρακτηρίζουμε ως σκάνδαλο, δεν καταλαβαίνω, εάν η Νέα Δημοκρατία έχει αντιληφθεί για ποιους ίσως λόγους έχασε τις εκλογές. Γιατί εκτός, από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώ ότι ένας ακόμη βασικός λόγος, για τον οποίο έχασε τις εκλογές, ήταν το ότι είχε βουτηχθεί στα σκάνδαλα.
Ο κ. Καραμανλής κάποια στιγμή είπε ότι, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια, βρίσκεστε πια στην Αντιπολίτευση και ακόμη συνεχίζετε να υιοθετείτε αυτές τις λογικές, αυτές τις πρακτικές, του κ. Καραμανλή, ο οποίος, βεβαίως, επί πεντέμισι χρόνια ήταν Πρωθυπουργός, σήμερα, όμως, είναι εξαφανισμένος!
Ο ελληνικός λαός ζητάει απαντήσεις και η Νέα Δημοκρατία κρύβεται. Και κρύβεται, γιατί πολύ απλά η ίδια έχει δημιουργήσει, έχει συλλάβει, έχει καθοδηγήσει, έχει κατευθύνει και έχει εκτελέσει αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.
Και ακούω από την πλευρά της Ν. Δημοκρατίας να λέγεται ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλύπτει τους δικούς του». Όμως, οι δύο Υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πραγματικά έδωσαν μεγάλο αγώνα, με τις αναπομπές και με την ουσιαστικά κερδισμένη δίκη, την οποία πέτυχαν στη συνέχεια, αποκατέστησαν την τάξη σ’ αυτήν την ιστορία. Και παρ’ όλα αυτά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους παραπέμπει, έστω και για τις πολιτικές τους ευθύνες.
Όμως, η Νέα Δημοκρατία δεν βλέπει, ούτε έναν δικό της υπεύθυνο σ’ αυτήν την διαδικασία. Είναι άξιο απορίας, δηλαδή. Ζείτε σε άλλη χώρα;
Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, ζητάει απαντήσεις. Και οι ευθύνες μας είναι μεγάλες. Προκύψανε ανταλλαγές. Χάθηκε δημόσιος πλούτος, δημόσια γη, χρήματα, τα οποία διακινήθηκαν παράνομα.
Εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι ανοίχτηκε μόνο ένα μέρος των λογαριασμών και όχι το σύνολο του. Άρα, λοιπόν, χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Πρέπει να βρούμε τι έχει γίνει με όλο αυτό το «μαύρο» χρήμα, τί δρόμους ακολούθησε, ποιοί τελικά καρπώθηκαν από αυτήν την ιστορία και ποιοί τελικά κέρδισαν από αυτήν την ιστορία. Αυτά τα ερωτηματικά πρέπει να απαντηθούν.
Και παρ’ όλα αυτά κωφεύετε. Έρχεστε στη Βουλή, έρχεστε στην Ολομέλεια και ψάχνετε ευθύνες από αυτούς, οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε αυτήν την υπόθεση. Έτσι, όμως, δεν μπορεί ο πολιτικός κόσμος να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Το ΠΑΣΟΚ, γενναία μπαίνει μπροστά σε αυτά τα ζητήματα, διότι η διαφάνεια αποτελεί «σημαία» του, την οποία υπηρετεί και στηρίζει. Νομίζω, ότι και τα άλλα κόμματα συμβάλλουν και βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι πραγματικά το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η συνέπεια, είναι η αξιοκρατία, είναι η διαφάνεια, είναι η δημοκρατική λειτουργία, είναι η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών.
Μακάρι με την ταχύτητα με την οποία λειτουργήσατε και δώσατε μέσα από τις ανταλλαγές τόσα οικόπεδα στο Βατοπέδι και στους μοναχούς, μακάρι με την ίδια ευαισθησία να λειτουργούσε το ελληνικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια, τη στιγμή που οι πολίτες ταλαιπωρούνται είκοσι και τριάντα χρόνια για να πάρουν ένα οικόπεδο διακοσίων τετραγωνικών μέτρων.
Άρα, λοιπόν, είναι υποκριτική αυτή η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Στηρίζουμε την περαιτέρω έρευνα μέσα από την Προανακριτική διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια, θα αποδοθούν οι ευθύνες. Επιτέλους, οι ευθύνες πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν μπορεί συλλήβδην να κατηγορείται στο σύνολο του ο πολιτικός κόσμος.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο...
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΠΡΟΣ: Τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΘΕΜΑ: «Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο»
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το υπέρογκο χρέος που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή είχε ως μοναδικό στόχο τη σωτηρία της πατρίδας μας. Οφείλουμε να διαχειριστούμε την παρούσα κατάσταση με αποφασιστικότητα και με γνώμονα τη δικαιοσύνη. Η προσπάθεια για την εξυγίανση της οικονομίας μας προϋποθέτει ο καθένας να αναλάβει τα βάρη που του αναλογούν.
Σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή ίσως το πιο σημαντικό Νομοσχέδιο, το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ένα Νομοσχέδιο που μας αφορά όλους, που αφορά στους κόπους μιας ζωής, αλλά και στον προγραμματισμό του κάθε μισθωτού, εργαζομένου και συνταξιούχου.
Στο μνημόνιο που υπογράφηκε, ορίζεται, όσον αφορά στην αναλογική σύνταξη, ότι μέσος όρος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης θα είναι το 1.2%. Κατά συνέπεια, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης με την προσθήκη της βασικής σύνταξης, θα φθάνει κοντά στο 63% με 64%. Αν υιοθετηθεί η εκδοχή της τρόικας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 50% και συγκεκριμένα στο 48% για 40 έτη ασφάλισης (1.2% επί 40 χρόνια). Με δεδομένο ότι δε θα μπορούν όλοι να εξασφαλίσουν 40 χρόνια ασφάλισης, αυτό πρακτικά σημαίνει ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 48%. Σημειώνεται εδώ πως στο ισχύον σύστημα ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από το 70%.
Σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, οι συντάξεις που θα προκύπτουν, θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας.
Το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εκτός μνημονίου. Εάν η τρόικα προσπαθεί να προσμετρήσει τις επικουρικές συντάξεις ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης να παρουσιαστούν πολύ υψηλά και να εισηγηθεί τη μείωσή τους, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι εισφορές στις επικουρικές συντάξεις αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους.
Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα εκτός μνημονίου τα οποία αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως η περίπτωση των συντάξεων που δίνονται σε χήρες, που είναι εντελώς ασύμβατα με την ελληνική πραγματικότητα.
Τέλος, όσον αφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο νομικά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Πρέπει να τονιστεί ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει νομολογία ή νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς και άλλους κανόνες. Άλλωστε αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι οι διατάξεις των νόμων υπόκεινται σε έλεγχο και νομική ερμηνεία. Ακόμη και μέσα στο μνημόνιο υπάρχει όρος που αφορά στον σεβασμό των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Με βάση τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από τη δραματική περικοπή των συντάξεων.
Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς καθυστερεί να εισέλθει στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλείεται, στην κυριολεξία, από κάθε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι μόνο στον τομέα της ασφάλισης υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από σπατάλες που γίνονται σε φάρμακα και σε διαγνωστικά κέντρα και τα οποία λυμαίνονται κυκλώματα που κινούνται στους χώρους αυτούς. Τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, που ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς (π.χ. στο ΙΚΑ τον Μάιο έχουμε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5%, σύμφωνα με ομιλία του Υπουργού Εργασίας στη Βουλή), δεν τις λαμβάνει υπόψη η τρόικα;
Όλα τα παραπάνω, κατά την άποψή μας, δημιουργούν την αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντικατάστασή της από ιδιωτικά σχήματα.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για τα ανωτέρω που βρίσκονται εκτός μνημονίου;
Εάν η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την σύμβαση και τη ρήτρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο...
ΘΕΜΑ: «Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο»
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το υπέρογκο χρέος που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή είχε ως μοναδικό στόχο τη σωτηρία της πατρίδας μας. Οφείλουμε να διαχειριστούμε την παρούσα κατάσταση με αποφασιστικότητα και με γνώμονα τη δικαιοσύνη. Η προσπάθεια για την εξυγίανση της οικονομίας μας προϋποθέτει ο καθένας να αναλάβει τα βάρη που του αναλογούν.
Σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή ίσως το πιο σημαντικό Νομοσχέδιο, το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ένα Νομοσχέδιο που μας αφορά όλους, που αφορά στους κόπους μιας ζωής, αλλά και στον προγραμματισμό του κάθε μισθωτού, εργαζομένου και συνταξιούχου.
Στο μνημόνιο που υπογράφηκε, ορίζεται, όσον αφορά στην αναλογική σύνταξη, ότι μέσος όρος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης θα είναι το 1.2%. Κατά συνέπεια, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης με την προσθήκη της βασικής σύνταξης, θα φθάνει κοντά στο 63% με 64%. Αν υιοθετηθεί η εκδοχή της τρόικας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 50% και συγκεκριμένα στο 48% για 40 έτη ασφάλισης (1.2% επί 40 χρόνια). Με δεδομένο ότι δε θα μπορούν όλοι να εξασφαλίσουν 40 χρόνια ασφάλισης, αυτό πρακτικά σημαίνει ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 48%. Σημειώνεται εδώ πως στο ισχύον σύστημα ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από το 70%.
Σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, οι συντάξεις που θα προκύπτουν, θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας.
Το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εκτός μνημονίου. Εάν η τρόικα προσπαθεί να προσμετρήσει τις επικουρικές συντάξεις ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης να παρουσιαστούν πολύ υψηλά και να εισηγηθεί τη μείωσή τους, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι εισφορές στις επικουρικές συντάξεις αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους.
Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα εκτός μνημονίου τα οποία αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως η περίπτωση των συντάξεων που δίνονται σε χήρες, που είναι εντελώς ασύμβατα με την ελληνική πραγματικότητα.
Τέλος, όσον αφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο νομικά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Πρέπει να τονιστεί ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει νομολογία ή νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς και άλλους κανόνες. Άλλωστε αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι οι διατάξεις των νόμων υπόκεινται σε έλεγχο και νομική ερμηνεία. Ακόμη και μέσα στο μνημόνιο υπάρχει όρος που αφορά στον σεβασμό των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Με βάση τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από τη δραματική περικοπή των συντάξεων.
Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς καθυστερεί να εισέλθει στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλείεται, στην κυριολεξία, από κάθε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι μόνο στον τομέα της ασφάλισης υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από σπατάλες που γίνονται σε φάρμακα και σε διαγνωστικά κέντρα και τα οποία λυμαίνονται κυκλώματα που κινούνται στους χώρους αυτούς. Τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, που ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς (π.χ. στο ΙΚΑ τον Μάιο έχουμε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5%, σύμφωνα με ομιλία του Υπουργού Εργασίας στη Βουλή), δεν τις λαμβάνει υπόψη η τρόικα;
Όλα τα παραπάνω, κατά την άποψή μας, δημιουργούν την αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντικατάστασή της από ιδιωτικά σχήματα.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για τα ανωτέρω που βρίσκονται εκτός μνημονίου;
Εάν η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την σύμβαση και τη ρήτρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΝ.ΚΛΩ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε τη πρωτοβουλία για την προώθηση μέτρων με σκοπό την αναδιάρθρωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.). Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου, η Πολιτεία παρέχει εγγύηση κατά 80% μέχρι του ποσού των 62 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή μεγάλου μέρους των οφειλόμενων ποσών των εργαζομένων, καθώς και πλήρης εξόφληση των νόμιμων αποζημιώσεων για όσους από τους εργαζόμενους δεν δύναται στη φάση αυτή να διατηρήσει η Εταιρία.
Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΝ.ΚΛΩ περιλαμβάνει την άμεση λειτουργία μιας μονάδας στη Νάουσα, καθώς και των κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας.
Παράλληλα, αναγνωρισμένος Σύμβουλος αναλαμβάνει μέσα σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας τριών νέων επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες αφορούν:
α) στη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα β) στη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων,
και
γ) στη συμμετοχή σε θεσμικού τύπου επενδύσεις που συνδέονται με την ανάταξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.
Ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση είναι η ριζική αναδιοργάνωση του Ομίλου, ώστε να αποκτήσει πραγματική προοπτική, γι΄ αυτό και καταβάλει μια εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια ώστε να παρέχει τις εγγυήσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας για να έχουμε σήμερα μια βιώσιμη λύση, να επαναλειτουργήσει δηλαδή αυτή η επιχείρηση με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά μου, ως Βουλευτής του Νομού, δεσμεύομαι ότι θα παρακολουθώ τόσο το ζήτημα για την τύχη των εργαζομένων που ενδεχομένως θα απολυθούν στα πλαίσια της υλοποίησης των μέτρων, αλλά και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα του Υπουργείου.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει με την πολιτική της ότι στηρίζει την ανάπτυξη της περιφέρειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αναμφίβολα η παρέμβαση αυτή στο τομέα της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για τον κλάδο.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο...
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε τη πρωτοβουλία για την προώθηση μέτρων με σκοπό την αναδιάρθρωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.). Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου, η Πολιτεία παρέχει εγγύηση κατά 80% μέχρι του ποσού των 62 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή μεγάλου μέρους των οφειλόμενων ποσών των εργαζομένων, καθώς και πλήρης εξόφληση των νόμιμων αποζημιώσεων για όσους από τους εργαζόμενους δεν δύναται στη φάση αυτή να διατηρήσει η Εταιρία.
Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΝ.ΚΛΩ περιλαμβάνει την άμεση λειτουργία μιας μονάδας στη Νάουσα, καθώς και των κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας.
Παράλληλα, αναγνωρισμένος Σύμβουλος αναλαμβάνει μέσα σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας τριών νέων επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες αφορούν:
α) στη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα β) στη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων,
και
γ) στη συμμετοχή σε θεσμικού τύπου επενδύσεις που συνδέονται με την ανάταξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.
Ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση είναι η ριζική αναδιοργάνωση του Ομίλου, ώστε να αποκτήσει πραγματική προοπτική, γι΄ αυτό και καταβάλει μια εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια ώστε να παρέχει τις εγγυήσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας για να έχουμε σήμερα μια βιώσιμη λύση, να επαναλειτουργήσει δηλαδή αυτή η επιχείρηση με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά μου, ως Βουλευτής του Νομού, δεσμεύομαι ότι θα παρακολουθώ τόσο το ζήτημα για την τύχη των εργαζομένων που ενδεχομένως θα απολυθούν στα πλαίσια της υλοποίησης των μέτρων, αλλά και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα του Υπουργείου.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει με την πολιτική της ότι στηρίζει την ανάπτυξη της περιφέρειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αναμφίβολα η παρέμβαση αυτή στο τομέα της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για τον κλάδο.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)