header-photo

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: «Την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων»

ΘΕΜΑ:«Ασφαλιστική κάλυψη μέσω του ΕΛΓΑ της ακαρπίας σε διάφορες ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων»

Κυρία Υπουργέ,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας σε ολόκληρο το Νομό Ημαθίας στις καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων (δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων κ.ο.κ.), εξαιτίας των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Εκτιμάται ότι τα ποσοστά ζημίας είναι ιδιαίτερα υψηλά ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές και το 80% της παραγωγής.
Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς για δήλωση ζημιών που τυχόν υπέστησαν κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, οι παραπάνω καλλιέργειες στο σύνολό τους δεν έχουν συμπεριληφθεί, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για αποζημίωση. Όμως, οι ζημίες αυτές, όπως είναι φυσικό, πλήττουν σοβαρά το εισόδημα των παραγωγών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και να απειλείται ακόμη και η συνέχιση της δραστηριότητας τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των βασικών τους αναγκών. Οι ίδιοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ η λήψη της αποζημίωσης θα ήταν μία ανακούφιση γι’ αυτούς, με δεδομένο ότι έχουν ήδη δαπανήσει μεγάλα ποσά για την καλλιέργειά τους.
Είναι αναγκαίο, λοιπόν, άμεσα το Υπουργείο, να επιληφθεί του προβλήματος και να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ, να προβεί σε άμεση εκτίμηση των ζημιών και στις συγκεκριμένες καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων (δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων κ.α), που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη ανακοίνωση, ώστε να προστατευτεί το εισόδημα και αυτών των παραγωγών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, καθώς βλέπουν το αγροτικό τους εισόδημα να συρρικνώνεται συνεχώς.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της φετινής ακαρπίας των καλλιεργειών οπωροφόρων δέντρων μέσω του ΕΛΓΑ, ώστε να προβεί στην εξατομίκευση των ζημιών και την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων;


Βέροια, 30-4-2010

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε το σχόλιο σας είτε Επώνυμα είτε Ανώνυμα χρησιμοποιώντας τις παρακάτω επιλογές.